Afbeelding
Foto:

Plaquette eert omgekomen bemanning bommenwerper

ENSCHEDE - Komende zondag wordt bij het Muziekcentrum in Enschede een bijzondere plaquette onthuld. Een eerbetoon aan de bemanning van een bommenwerper die hier neerstortte.

De onthulling van de plaquette zondag is een bewust gekozen datum. Op 21 januari is het namelijk precies 75 jaar geleden dat er een Britse Lancaster bommenwerper neerstortte op de plek van het huidige muziekcentrum.

Neergeschoten
De bommenwerper was die avond opgestegen vanaf vliegveld Elsham Wolds in Engeland, met als doel om Essen tte bombarderen. De bommenwerper werd neergeschoten door Feldwebel. Kleinhenz van het 8./NJG 1, die samen met Unteroffizier. Gampe in een Bf.-110 nachtjager vloog. Kleinhenz en Gampe waren gestationeerd op vliegveld Twente. Rond 19.35 stortte het neer op de plek van het huidige Muziekcentrum, bij de Markt en Noorderhagen vlak voor de Villa Ledeboer aan Noorderhagen 33.

Grotere ramp
De bommenwerper stortte neer op de heenweg naar zijn doel en had toen hij neerstortte zijn bommenlast nog aan boord. Deze lading bestond uit een grote hoeveelheid brandbommen en een grote luchtmijn van wel 2 ton. Als deze bij het neerstorten was ontploft dan zou een groot gedeelte van het centrum van Enschede letterlijk zijn weggevaagd. De omgekomen bemanning ligt begraven op de Oosterbegraafplaats in Enschede. Zondagmiddag zal de plaquette onthuld worden door een groep genodigden en een afvaardiging van de gemeente Enschede.