Afbeelding
Foto:

Brouwerij Eanske wil eigen productielijn opzetten

ENSCHEDE - Enschede krijgt mogelijk een nieuwe, kleinschalige brouwerij. Brouwerij Eanske, die al enige jaren actief is, wil namelijk door middel van crowdfunding en investeerders een eigen productielijn bekostigen.

Brouwerij Eanske werd in 2013 opgericht door Oscar Moerman; fanatiek thuisbrouwer die later de overstap maakte naar kleinschalige, commerciƫle productie. Door de jaren heen produceerde hij dan ook al diverse speciaalbieren; allemaal met een meer of minder subtiele verwijzing naar gebeurtenissen uit de Enschedese geschiedenis, zoals '1325', het jaar dat Enschede stadsrechten kreeg. Maar ook de 'Donkere Dagen'; een eerbetoon aan de helden die zich inzetten tijdens de diverse stadsbranden die Enschede meemaakte.

Van huur naar hebben
Maar, en hier is hij ook volkomen open over, hij maakte gebruik van gehuurde faciliteiten bij brouwerijen elders in de regio. Wel overzag hij het brouwproces zoveel mogelijk, maar een eigen productielijn is een belangrijke volgende stap om de totale controle over het eindresultaat te houden.

Productielijn
De nieuwe ketels komen straks in de portiersloge van de Twentsche Foodhal die eind vorig jaar haar deuren opende. Het is de bedoeling dat er een 1.000 liter installatie komt met een totale jaarcapaciteit van 1.500 HL per jaar. Er komt ook een afvulmachine bij zodat Moerman de volledige productie en kwaliteit van mijn bieren volledig zelf in de hand heeft. Het gebouw wordt nog verbouwd en volgens de planning zou de brouwerij ergens augustus of september gereed moeten zijn. "Maar we doen onze uiterste best om dat eerder klaar te krijgen.", aldus een enthousiaste Oscar moerman.

Crowdfunding
Naast de investeerder is er nog extra geld nodig om de financiering rond te krijgen. Daarom is Brouwerij Eanske begonnen met een crowdfundingactie; een concept waarbij gewone liefhebbers allemaal een geldbedrag investeren om zo de opzet van de lijn mede te bekostigen. Op deze manier hoopt Moerman nog tussen de 50.000 en 75.000 euro bijeen te krijgen. Kijk op www.crowdaboutnow.nl/campagnes/eanske

Foodhal
Het aanhaken bij de Twentsche Foodhal in het voormalige Polaroid-complex is een logische zet. De Foodhal opende eind vorig jaar haar deuren. Het concept is dat er in de Twentsche Foodhal diverse keukens te vinden zijn met ieder hun eigen specialiteit. Dit moet dan ook een echte bestemming worden voor culinair liefhebbers zowel van binnen als buiten Enschede. En wat is er bij een maaltijd nou fijner dan een bijbehorend speciaalbiertje? De afgelopen jaren geniet de kleinschalige brouw een grote interesse bij liefhebbers die wat meer willen dan alleen standaard bier. Met name de koppeling met een 'goed verhaal' zoals Eanske's thema-bieren valt dan goed in de smaak.