Afbeelding
Foto:

Badkamers voor levensbestendig wonen

ALMELO - Gerold Meenhuis en Anouck Lopulissa-Janssen van MCS Keuken & Comfort hebben met hun keukenshowroom Keuken & Bad Almelo en als importeur van de ergonomische systemen van het Zweedse Granberg, veel knowhow op gebied van comfort voor senioren. Binnenkort openen zij ook een showroom voor comfort-badkamers voor senioren.

Een consumentenshowroom en het presenteren van ergonomische concepten blijkt al een succesvolle combinatie, zo vertelt Gerold Meenhuis. "Senioren komen voor een keuken naar de showroom en blijken eigenlijk best belangstelling te hebben voor comfort-aanpassingen. Dan is die switch snel gemaakt. Datzelfde blijkt ook op gebied van badkamers steeds meer het geval, zodat hiervoor ook een totaalconcept kan worden aangeboden. Er wordt momenteel hard gewerkt aan die showroom, met onder meer opstellingen van douche-wc's van Geberit, in hoogte verstelbare toiletten en dergelijke."

Professionalisering
Gerold Meenhuis was al decennialang actief in de montage van wat destijds nog 'aangepaste badkamers en keukens' werden genoemd. Ook zijn huidige collega Anouck was reeds in die branche werkzaam en gezamenlijk besloten zij hierin een professionalisering-slag maken. Ze gingen op zoek naar het beste systeem en kwaliteit frames die leverbaar zijn voor ergonomisch keukens en badkamers en kwamen uit bij de gerenommeerde Zweedse producent Granberg. "Daarmee wilden we klaar zijn voor de toekomst en voor dat merk werden wij exclusief importeur in ons land. We zijn als MCS -Medical Care Solutions- dus importeur en groothandel en tevens als Keuken & Bad Almelo leverancier en monteur voor de comfortbadkamers en -keukens. Het gaat namelijk om een complexe markt van gemeenten, borginstellingen, particulieren en projecten door het hele land; een wereld van specifieke knowhow en veel netwerken."

Senioren
Die markt van senioren wordt in de komende jaren steeds belangrijker. Het aantal 65-plussers groeit tussen nu en 2032 van ruim 3 miljoen naar bijna 4,5 miljoen; een toename met ca. 50 procent. "Die senioren gaan niet meer naar een verzorgingstehuis, maar blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Ze moeten aanpassingen in de woning bovendien zelf bekostigen. Dat vereist dus een heel bewustwordingsproces bij de consument. Een project voorzien van de systemen van Granberg kosten bijvoorbeeld een paar duizend euro extra. Dan kun je dit maar het beste direct meenemen in de aanschaf in plaats van het later nog weer te te passen. Dit past perfect in het kader van levensbestendig wonen. We ontwikkelden daarom een totaalconcept, waarin we alles voor de consument ontzorgen, met één contactpersoon. Een totaalconcept inclusief keuken, antislip vloeren en badkamer."

Retailers
De retailer schrikt nu nogal eens terug voor dergelijke vooruitziende concepten. Gerold Meenhuis: "Deze kunnen vragen oproepen als: 'Hoe gaat dat met die in hoogte -en eventueel horizontaal- verstelbare keukens en badmeubelen? Hoe gaat het met de afvoer van het water en met het voorkomen van lekkages?' Er zal voor de retailer nog wel een mentaliteit-switch moeten komen. Woningen worden levensbestendig. Badkamers en keukens worden comfortprojecten, want dat zijn duurzame producten die je niet zo maar even na afloop aanpast. Je zult je als ondernemer daarin moeten verdiepen en je inleven in die toekomstige senioren-consument. Maar dan moet je ook begrijpen dat het niet om een traditionele witte standaard badkamer gaat. Immers alle design keuken- en badkamerelementen kunnen aan de Granberg systemen worden gekoppeld. Een comfortbadkamer kan heel fraai design zijn. Dat laten we ook in onze showroom zien. Die systemen kunnen tevens heel goed gekoppeld worden aan domotica-systemen via onder andere iPads, spraakcomputers en afstandsbedieningen, die in de komende jaren uitgebreid op de markt komen. De systemen kunnen ook nog steeds heel eenvoudig bediend worden met twee knoppen: één voor omhoog en één voor omlaag."

Voorstadium
"Tegelijkertijd beseffen we ons wel dat een consument slechts eens in de twaalf of vijftien jaar een keuken of badkamer koopt In die tussenliggende jaren zullen deze dus ook aangepast kunnen worden met onze comfortsystemen. Al is het beter om zoiets al in het voorstadium in te plannen. De consument zal erop voorbereid zijn dat hij op termijn een comfortbadkamer nodig heeft. Je moet als creatieve retailer en ontwerper dus vooruit denken: ik zou dat nu alvast anders uitvoeren. Maar zo'n hoog-laag badmeubel hoef je net zelf allemaal te ontwerpen en uitvoeren. Dat kan in partnership met een gespecialiseerd bedrijf als wij; eventueel binnen een totaalconcept. Dat vereist een mind-switch; en die kentering zien we nu al ontstaan."

Afbeelding