Afbeelding
Foto:

Column Yarden: 'Het is goed zo'

Op een dag gaat mijn telefoon; "Dag, jij hebt de uitvaart van mijn moeder begeleid en nu willen we heel graag dat de as van haar verstrooid gaat worden op de begraafplaats in ons dorp. Zou je dit voor ons willen regelen?". Nadat we nog over het welzijn van haar familie hebben gesproken en we kort hebben teruggeblikt op de uitvaart, beloof ik haar dat ik dit voor hen zal verzorgen.

Het contact met de begraafplaats is vlot gelegd. Zij hebben een monument, een zuil, waarop de namen, van hen die daar verstrooid zijn, staan vermeld. Ook staat er aangegeven dat er een bepaald veld is waarop de as-verstrooiing mag plaatsvinden. De familie besluit dat de verstrooiing plaats zal vinden op de datum van de trouwdag van hun ouders. Ze geloven dat hun ouders elkaar nu 'ergens' weer hebben gevonden en kiezen daarom deze speciale dag.

De dag breekt aan, het is bewolkt en druilerig. De familie heeft de asbus bij zich en de begraafplaatsbeheerder heeft het naamplaatje al op de zuil bevestigd. De zoon en dochter dragen samen de asbus de begraafplaats op en zetten deze bij de zuil met daarop de naam van hun moeder. Alle kleinkinderen hebben een roos bij zich die ze bij de zuil neerleggen. Op verzoek van de familie draag ik het gedicht voor dat zij hebben uitgezocht. Dan wordt de as op het daarvoor bestemde veld uitgestrooid. Op het veld wordt een laatste roos gelegd en één van de kleinkinderen leest nog een gedicht voor. Samen staan de kinderen en kleinkinderen nog even stil bij het leven van hun ouders en hun opa en oma en bij het afscheid dat ze van hen hebben moeten nemen. Het is een mooi, waardig en warm samenzijn.

Vlak voordat de familie de begraafplaats verlaat om samen te gaan lunchen, spreekt de dochter de laatste woorden: "het is goed zo", en de zon breekt door de wolken…

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.