Afbeelding
Foto:

Doe mee met het
Nieuwjaarsvegen

TWENTE - Zoals vuurwerk en oudejaarsavond onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zo wil men ook het nieuwjaarsvegen tot een traditie maken. Door samen op 1 januari de straten schoon te vegen dragen we allen een steentje bij aan behoud van het milieu.

Het vuurwerk op oudejaarsavond levert ons een spectaculair uiteinde van het jaar op, maar wat achterblijft is een grote hoeveelheid vuurwerkafval. Als dit blijft liggen is het belastend voor het milieu en kan nog maanden rondslingeren door de straten. Supporter van Schoon roept daarom heel Nederland op om mee te doen aan nieuwjaarsvegen. Dit houdt in dat buurtbewoners afspreken om op 1 januari om 12 uur gezamenlijk aan de slag te gaan om hun straat schoon te vegen. Hierbij geldt het gezegde 'vele handen maken ligt werk' en wordt men gestimuleerd om een zo groot mogelijke groep deelnemers te verzamelen. Op die manier kunnen buurtbewoners tijdens een gezellige middag samen hun straat weer schoon vegen na het feest van de nacht ervoor. Daarnaast is het de uitgesproken kans om buurtgenoten een gelukkig nieuwjaar te wensen en de overgebleven oliebollen, appelflappen en champagne met elkaar te delen.

Veegpakket
Deelnemers aan de actie kunnen zich opgeven via de website www.supportervanschoon.nl en ontvangen een nieuwjaarsveegpakket waarmee ze voorbereid aan de slag kunnen. De actie wordt dan ook aangekondigd op de website, welke tevens een overzicht geeft van alle aangemelde acties in het land. Onder de hashtag '#nieuwjaarsvegen' kunnen deelnemers foto's en filmpjes van hun actie delen via sociale media. Het doel is om het nieuwjaarsvegen net zo'n ingebakken traditie te maken als het afsteken van vuurwerk de dag ervoor. Het zogenaamde veegreglement van Supporter van Schoon beschrijft hoe men van het nieuwjaarsvegen een gezellige bezigheid maakt. Zo staat er in beschreven dat het conditioneel het beste is om 20 minuten te vegen en daarna 10 minuten te rusten.

Risico
Ook veiligheid is een belangrijk aspect. Er staat dan ook in dat men niet-afgegaan vuurwerk het best onschadelijk kan maken met een emmer water voordat het, samen met de andere vuurwerkresten, opgeruimd kan worden bij het restafval. Met een grote groep zal het nieuwjaarsvegen slechts een korte tijd van de nieuwjaarsdag in beslag nemen. Daar staat tegenover dat alle buurtbewoners het jaar letterlijk met een schoon straatje beginnen. Ook het risico dat kinderen in aanraking komen met niet-afgegaan vuurwerk wordt hiermee verkleind. Supporter van Schoon nodigt ook kinderen uit om mee te helpen met het nieuwjaarsvegen, mits zij begeleid worden door een volwassene.

Aanmelden
Het aanmelden van een actie bij Supporter van Schoon kan nog tot 28 december om een nieuwjaarsveegpakket te ontvangen. Dit pakket bevat een vuurwerkafvalzak en handschoenen die het schoonmaakwerk vergemakkelijken.