Afbeelding
Foto:

Pas op met voedselveiligheid

TWENTE - Een gezamenlijk diner mag niet ontbreken tijdens de kerstdagen. Het is een traditie om culinair uit te pakken rond de feestdagen, maar dit heeft ook een keerzijde. Het aantal meldingen van voedselvergiftiging ligt rond deze tijd van het jaar ook aanzienlijk hoger. Is ons kerstdiner zo risicovol?

Het is aannemelijk dat het vaak fout gaat tijdens het gourmetten, fonduen of steengrillen. Het zelf klaarmaken van een klein stukje vlees of vis op een gezamenlijke warmteplaat blijkt een uitgesproken kans voor bacteriën en ziektekiemen. Onbewust creëren we tijdens het gourmetten of steengrillen vaak een optimale situatie voor ziektekiemen om volop te kunnen groeien en ontwikkelen. Doordat de rauwe vleeswaren en vis op een schaal of bord op tafel geserveerd worden bereiken ze al snel de kamertemperatuur. Dit geeft bacteriën en schimmels de kans om zich te ontwikkelen. Als ze hier voldoende tijd voor krijgen kunnen ze gifstoffen uitscheiden die uiteindelijk ziekte veroorzaken. Tijdens het verhitten van dit besmette vlees worden de ziektekiemen wel gedood, maar de vrijgekomen gifstoffen blijven in het vlees aanwezig. Zo kan men een voedselvergiftiging oplopen door vlees of vis te eten dat te lang op kamertemperatuur is bewaard, ondanks goed verhitten. Een voedselvergiftiging kenmerkt zich door diarree, braken en pijnlijke buikkrampen. Dit gebeurt meestal binnen 8 uur na besmetting. De richtlijn is om vlees of vis niet langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren. Nog beter is het om vlees en vis in de koelkast te bewaren tot het klaargemaakt wordt.

Kruisbesmetting
Een andere vaak voorkomende oorzaak van infectie is kruisbesmetting. Dit is het fenomeen waarbij verschillende soorten rauwe vleeswaren met elkaar in aanraking komen via keukengerei, schalen of borden. Zo kunnen ziektekiemen van de een naar de ander worden overgedragen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om per vlees- of vissoort een apart bord, snijplank en bestekstek te gebruiken. Het is daarnaast ook belangrijk om zelf goed de handen te wassen na de bereiding van rauw vlees. Groente kan het beste gewassen worden voor bereiding, en nog eens extra handen wassen voor u gaat eten is geen overbodige luxe. Zo blijft de kans op kruisbesmetting zo klein mogelijk. Ook gaat het nog vaak fout bij de houdbaarheidsdatum van producten. Doordat mensen ruim op tijd de inkopen doen voor kerst kan het gebeuren dat de producten over datum zijn als ze gegeten worden. Ook dit kan een voedselvergiftiging in de hand werken. Vooral vlees, vis en salades zijn producten die het beste zo laat mogelijk gekocht kunnen worden. Dan zijn de producten nog vers en hebben minimaal de tijd gehad om ziektekiemen hun werk te laten doen. Nog beter is het om ze bij aankoop te vervoeren in een koeltas zodat de temperatuur altijd zo veilig mogelijk blijft. Met deze kleine aanpassingen kan het risico op een voedselvergiftiging flink afnemen. Uiteraard moet tijdens het kerstdiner goed opgelet worden dat het vlees op de gourmet of steengril door en door verhit is voor het opgegeten wordt.