Kinderen

Ze komen toeterend aanrijden en knipperen met de lichten. Onze jongste dochter en schoonzoon. Er wordt Sinterklaas gevierd en overdag vliegen mij al de berichtjes om de oren, uiteraard in dichtvorm.

We zijn allemaal een beetje in een giebelige stemming om wat er komen gaat. Gedichten maken is aan de hele familie besteed en onze schoonzoon is er ook een kei in. Halverwege de avond kijk ik om mij heen. Ik zie mijn moeder genieten en schateren, mijn man is ontroerd om een prachtig gedicht van mijn dochter. Schoonzoon die heimelijk lacht om wat er komen gaat met zijn gedicht voor mij en ik geniet. Natuurlijk mis ik onze oudste dochter en haar vriend. Helaas wonen ze in Myanmar,maar ze komen deze maand naar Nederland. We sturen elkaar bijna dagelijks berichtjes, skypen een paar keer in de week. Ze zijn gelukkig, tel je zegeningen denk ik dan.

Sinterklaas vieren. Het is voor veel kinderen niet een vanzelfsprekendheid. Enschede kent grote armoedeproblemen. Uit een armoede-onderzoek van een paar jaar geleden kwam naar voren dat er in veel gezinnen geen geld is voor een dagelijkse warme maaltijd. Geen geld voor medicijnen. Geen geld voor de verwarming.

De Kinderombudsman heeft een onderzoek laten uitvoeren naar opgroeien in armoede onder kinderen. Deze kinderen en jongeren maken zich zorgen of er wel geld is voor eten of schoolspullen. Ze voelen stress bij hun ouders. Zijn zelf gespannen en kunnen zich moeilijk concentreren op school. Opgroeien in armoede is meer dan het niet hebben van spullen. Het maakt dat je je als kind minder voelt, het heeft invloed op de keuzes die je maakt in je leven en op je toekomstperspectief, zegt de Kinderombudsman. Daarom is het o zo belangrijk dat we de stress bij de ouders wegnemen. Kinderen zijn de toekomst en we moeten de scholen veel meer betrekken bij het armoedebeleid van de gemeente. Daarbij moeten we ook niet die groep kinderen en ouders vergeten die net overal buiten vallen. Werkzaam zijn, maar gezien hun inkomen zich ook niet alles kunnen veroorloven. Daarom zou het mooi zijn om het recht op het Kindpakket op te trekken tot 130% van het minimumloon, zodat ook die ouders een beroep kunnen doen op deze voorziening.

Het zal voor Enschede een hele stap zijn om dat te doen, maar uiteindelijk maken de politieke partijen de keuze. Waar willen ze het geld de komende jaren aan besteden? Mij lijkt het dat de toekomst van alle Enschedese kinderen een prominente plek moet krijgen.

Margriet Visser,
EnschedeAnders