Kandidaat

Marcel Boogers, hoogleraar aan de UT gaat samen met Gerrit Voerman van de RUG de werving en selectie van lokale bestuurders onderzoeken in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij stellen dat de selectie van lokale bestuurders vanwege integriteitkwesties problematisch is geworden en ze gaan uitzoeken of deze stelling waar is. Dit bericht komt uit de Tubantia, die het heeft overgenomen uit het UT-News.
Ik weet niet hoe ze het gaan aanpakken, maar dit lijkt me typisch een klusje voor twee studenten die hun doctoraal scriptie nog moeten schrijven. En als u denkt "goed gepland" in verband met de raadsverkiezingen in maart 2018, dan zit u er naast, want de planning komt uit in juni volgend jaar.

Marcel Boogers is een deskundige op het gebied van lokaal bestuur. Ik weet dat hij regelmatig door de lokale radio en tv regelmatig wordt opgevoerd als deskundige over de lokale politiek en in maart 2018 hest wat nieuw feitenmateriaal zou kunnen gebruiken. Volgens mij deed hij voorspellingen van de uitslagen, waarvan je dan achteraf zegt: "Nou hij zat er niet ver naast." Meestal verandert er namelijk niet zoveel, zeker niet binnen de lokale politiek'Maar dat was de vorige keer niet waar. De PvdA werd in 2014 niet de grootste partij in de Enschedese raad en dat was zeer bijzonder. D66 kreeg toen de grootste fractie in de raad met zeven zetels.

Ik moet zeggen er komt meer aandacht voor de lokale politiek. En dan doel ik niet op reislustige kamerleden uit de overige regio's van Nederland, maar dan doel ik op wetenschappers en journalisten.

Hoe komt dat? Nou, hoe je het ook wendt of keert, even een dame of een heer uit de tweede kamer naar een gehucht in Verweggistan sturen en dan een bevlogen verhaal verwachten van die net te netjes geklede boy of girl, loopt uit op een teleurstelling. Ze weten net niet hoe een bepaald probleem in elkaar zit en hebben net niet voldoende tijd gehad om voor de volle 100 % geïnformeerd te worden. Ik heb ooit een politicus consequent Drenthe horen zeggen, terwijl we in Overijssel waren. Dat bevorderde wel de interactie tussen publiek en spreker, maar niet de sympathie. Dan is Piet, de bakker van om de hoek een beter alternatief. Hij kent zijn publiek, weet wat de lokale problemen zijn en meneer Boogers ik ken ook lokale partijen die geen enkel probleem hadden om een goed gevulde kandidatenlijst te krijgen.

Jan Visser