null
null Foto:

Wat kun je doen bij stroomuitval?

TWENTE - Klik. En toen was de computer uit. En de verlichting in de kamer. En ook de rest van het huis. Bij het licht van de mobiele telefoon navigeer ik naar de meterkast, waar er niets aan de hand blijkt te zijn. Uit het raam zie ik dat ook de rest van de wijk zonder stroom lijkt te zitten. Erg vervelend, maar gelukkig komt het niet vaak voor. Wat kun je doen bij stroomuitval?

Stroomuitval is in Nederland gelukkig een relatief zeldzaam fenomeen. We hebben een vrij robuust stroomnet. Statistisch komen u en ik jaarlijks zo'n 22 minuten zonder stroom te zitten. Stroomstoringen langer dan 24 uur komen niet vaak voor, hoewel we ook dit jaar voorbeelden van grotere storingen zagen. Meest recent: in november de stroomstoring in Gelderland, veroorzaakt door een helikopter die tegen een hoogspanningsdraad vloog. Gevolg: enkele plaatsen zaten uren lang zonder stroom. Ook graafwerkzaamheden, extreem weer of overbelasting van het netwerk kunnen zorgen voor stroomstoringen.

Vier stappen
Bij stroomuitval is het belangrijk om alert te zijn. Hoewel de meeste storingen geen gevaar opleveren, is het best mogelijk dat dit in sommige situaties te wijten kan zijn aan bijvoorbeeld een grotere calamiteit. Stap 1 is dan ook denken aan de eigen veiligheid. Zeker in de winter en bij langere stoomuitval is het belangrijk om op te passen voor onderkoeling. Een paar warme dekens in huis voorkomt dit. Stap 2 is het beoordelen van de situatie. Is er gevaar? Is de storing groter dan mijn directe omgeving? Via de radio of telefoon is vaak meer informatie te krijgen over de aard van de storing. Stap 3 is het informeren van hulpdiensten. Bel niet met 112, maar wel met het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 om een storing door te geven. De laatste stap: verleen hulp. Kijk bij storingen of er wellicht mensen zijn in de straat die hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen die minder mobiel zijn.

Voorbereiden
Gelukkig kunnen we zelf veel doen bij stroomuitval. Eén van de eerste stappen: haal zoveel mogelijk de stekkers van apparatuur er uit. Dit voorkomt schade aan apparatuur wanneer de stroom weer terug komt. Het is ook verstandig om een klein noodpakket aan te leggen voor deze en andere onvoorziene calamiteiten. Zo is het handig om diverse zaklampen met batterijen klaar te leggen op makkelijk bereikbare plaatsen. Dit voorkomt ernstiger leed wanneer u niets ziet tijdens stroomuitval. Een LED-zaklamp op wegwerp- of oplaadbare batterijen gaat lang mee en geeft voldoende licht. Licht zorgt voor minder angst en geeft een veiliger gevoel. Daarnaast is het verstandig om een radio, kaarsen en eerste hulp kit in huis te hebben. VOor langere uitval of calamiteiten is het goed om drie liter water per persoon voor drie dagen op te slaan. Ook een voorraad medicijnen, houdbaar voedsel en een mobiel kookstel maken u een stuk zelfredzamer bij stroomuitval.

Noodaggregaat
Wie écht goed voorbereid wil zijn, kan ook een klein noodaggregaat aanschaffen. Dit heeft voor- en nadelen. Zo kunt u een beperkte hoeveelheid apparatuur laten draaien op uw noodaggregaat zodat er in ieder geval licht, een koellkast en een computer gebruikt zou kunnen worden. U hoeft dus in theorie geen moment van GTST of de Rijdende Rechter te missen en ook de karbonades in de vriezer blijven koud. Nadeel: een aggregaat is relatief duur in aanschaf en gebruikt benzine of diesel, wat niet echt sfeerverhogend is. En dus ook niet geschikt voor gebruik binnenshuis. Daarnaast zijn ze dus van een beperkt nut bij kortere stroomuitval.

null
Afbeelding