Afbeelding
Foto:

Haaksbergen wordt dementie-vriendelijk

HAAKSBERGEN - Door vergrijzing komen er de komende jaren steeds meer mensen bij met dementie. Deze hersenziekte krijgt helaas een prominentere rol in het ziektebeeld bij veel mensen. Gemeenten, welzijnsorganisaties en maatschappelijke partners zijn daarom druk bezig om de samenleving zo dementie-vriendelijk mogelijk te maken.

Het uiteindelijke doel is dat ook mensen met dementie zo goed mogelijk deel kunnen blijven nemen aan de samenleving. We komen ze tegen op straat, bij de bakker, in de supermarkt, het zwembad en aan de balie. Daarom is het belangrijk voor zoveel mogelijk organisaties en bedrijven om te weten hoe zij het beste om kunnen gaan met deze doelgroep. De gemeente Haaksbergen zet zich hier samen met de Noaberpoort voor in. Deze week werden concrete afspraken gemaakt en vastgelegd in het 'Pact van Haaksbergen'.

Dementievriendelijk
"In een dementievriendelijke samenleving werken we samen om een omgeving te creƫren waarin mensen met dementie gewoon mee kunnen blijven doen in de samenleving", vertelt Ton Harmsen van de Noaberpoort. Het Pact van Haaksbergen moet richting geven aan deze ambitie. Wat gaan de gemeente en Noaberpoort doen om samen tot een dementievriendelijk Haaksbergen te komen. Dit vloeide voort uit een eerdere intentieverklaring om samen dit thema op te pakken.

Meer kennis
Een concreet speerpunt is het vergroten van de kennis over dementie bij de groepen die die met dementerenden te maken krijgen, zoals de eigen gemeentelijke organisatie maar ook bijvoorbeeld winkeliers en andere ondernemers. Zo ontvangt ook de lokale supermarkt dagelijks mensen met dementie aan de kassa, omdat zij er nog graag alleen op uit gaan om wat boodschappen te halen. Het is dan wel eens lastig om de juiste omgang te vinden met deze klanten. Zo komt er training voor medewerkers bij bedrijven en organisaties te maken krijgen met dementerenden. Tim Kamphuis, supermarktmanager bij Albert Heijn: "Omdat wij een supermarkt voor iedereen willen zijn, hebben wij als eerste supermarkt in Haaksbergen besloten om een dementievriendelijke opleiding te starten voor ons personeel. Om te leren hoe we dementie kunnen herkennen en hoe we op een passende manier kunnen omgaan met deze doelgroep."

Begeleiding
Daarnaast omvat het plan ook concreet betere begeleiding voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Dementie is namelijk veel meer dan alleen vergeetachtig zijn; er komt ook veel emotie en stress bij kijken. Dit maakt mensen minder adequaat en zelfredzaam. Door goede ondersteuning moet deze zorg door een naaste goed uitvoerbaar blijven zonder dat mantelzorgers overbelast raken en hierdoor geen zorg meer kunnen bieden.