Haaksbergen krijgt nieuwe erlichting

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen is afgelopen week begonnen met het vervangen van de oude openbare verlichting op diverse hoofdwegen.

De oude lampen die het kenmerkende oranje licht geven worden vervangen door energiezuinige, witte LED-verlichting. Dit heeft diverse grote voordelen. Zo gaan deze LED-lampen langer mee dan de oude lampen, ze gebruiken minder stroom, geven een neutraal wit licht én zijn feller. De vervanging wordt deze week afgerond.

Even wennen
De nieuwe lampen veranderen het straatbeeld, wat dus wel even wennen kan zijn voor de inwoners en weggebruikers. Zo geeft het nieuwe warm-witte licht een beter zicht op de weg en eventuele obstakels. Ook kleuren zijn beter waarneembaar. Daarnaast zijn de lichtbundels scherper, waardoor alleen noodzakelijke plekken verlicht worden. Dat zorgt voor minder lichtvervuiling en dat is weer beter voor de flora en fauna.

Dimbaar
De gemeente zet met de nieuwe verlichting ook in op een stukje duurzaamheid. De nieuwe lampen zijn inherent zuiniger. De lampen worden daarnaast ook gedimd op momenten dat er weinig verkeer op straat is. Dit doet de gemeente nu al op veel plaatsen in de gemeente, door de lampen in de nacht op halve kracht te zetten. De nieuwe lampen zijn nog fijnmaziger te bedienen, waardoor de gemeente op afstand het licht af kan stemmen op een specifiek verkeersaanbod. Het gaat om de lantarenpalen aan de Zeedijk, de Sterrebosstraat, de Enschedesestraat (tot de Wiedenbroeksingel), de Blankenburgerstraat (tussen de Enschedesestraat en de Blankenburg), de Mr. Eenhuisstraat, de Lansinkstraat en de Goorsestraat.