Afbeelding
Foto:

Voorlezers gezocht
in Enschede!

ENSCHEDE - De VoorleesExpress in Enschede is op zoek naar vrijwilligers die komend voorjaar voor willen gaan lezen bij gezinnen thuis. De VoorleesExpress bestaat al enige tijd; het is een project om ouders uiteindelijk meer voor te laten lezen en zo de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Lezen en voorlezen is leuk, maar niet in ieder gezin is dit vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld wanneer ouders de Nederlandse taal niet goed beheersen of zélf moeite hebben met lezen. Van de Enschedese inwoners is ongeveer 18 procent laaggeletterd volgens de bibliotheek. Hierdoor zijn er kinderen die niet voorgelezen worden, wat absoluut jammer is - zo benadruk ik ook als hoofdredacteur, die zijn liefde voor boeken ook dankt aan een fanatiek voorlezende moeder. Vroeg en veel voorlezen kan concreet taalachterstanden voorkomen, waar kinderen veel baat bij hebben in hun verdere ontwikkeling en schoolprestaties.

VoorleesExpress
De VoorleesExpress is een project dat in veel Nederlandse bibliotheken opgezet is om meer kinderen voorgelezen te laten worden. De opzet is simpel maar doeltreffend. Een vrijwilliger gaat wekelijks bij gezinnen thuis voorlezen; twintig weken lang. Hierna is het de bedoeling dat de ouders dit zelf over gaan nemen. Zij zoeken samen met ouders naar leuke manieren om taal en voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. Hoe meer een kind leest of wordt voorgelezen, hoe groter het leesplezier en hoe leesvaardiger de kinderen worden. Het gevolg: een betere prestatie op school, waar ze hun leven lang plezier aan beleven.

Erg leuk
Het voorlezen zelf is ook voor de vrijwilligers erg leuk. Zo is Hans al vijf seizoenen actief als voorlezer voor de VoorleesExpress Enschede. "Als voorlezer krijg je de kans om kinderen op een leuke en speelse manier te helpen met hun taalontwikkeling. In veel gezinnen merk je dat kinderen heel pienter zijn en graag willen leren. Doordat zij thuis nauwelijks Nederlands spreken, hebben ze moeite met het tonen van hun emoties. Door kinderen één op één voor te lezen stimuleer je niet alleen de taalontwikkeling, ook zorg je ervoor dat kinderen mee kunnen doen met leeftijdsgenootjes." De bibliotheek zoekt nu voorlezers en een coördinator voor het voorjaar. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen via voorleesexpress@bibliotheekenschede.nl of kijken op: www.bibliotheekenschede.nl