Afbeelding
Foto:

Gemeente wil vuurwerkoverlast aanpakken

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat bij de komende jaarwisseling al een poging doen om de overlast door vuurwerk terug te dringen. De gemeente lijkt enthousiast om wat te doen met het eerste burgerbesluit, waarbij inwoners zich bogen over het thema vuurwerkoverlast.

Afgelopen maand werden de uitkomsten gepresenteerd. De gemeente ging in gesprek met een grote groep inwoners als klankbordgroep om in kaart te brengen hoe zij denken over vuurwerkoverlast. Vervolgens werd in werkgroepen een oplossing bedacht om dit terug te dringen. Dit besluit bevat voorstellen voor vuurwerkvrije zones, voorlichting in het algemeen en specifiek op scholen.

Voorlichting
Omdat alle drie voorstellen sterk gericht zijn op voorlichting, worden ze uitgevoerd onder een meerjarige campagne 'Enschede viert oud en nieuw'. Binnen deze campagne wordt aandacht gevraagd voor een veilig oud en nieuw, waarbij iedereen het naar zijn zin heeft en rekening met elkaar houdt. De campagne gaat meerdere jaren lopen en is gericht op het promoten van redelijk gedrag.

Concrete acties
De campagne die de gemeente nu start moet een herkenbare stijl krijgen als rode draad voor de komende jaren. De voorlichting komt onder meer in de vorm van een website met informatie over de regels en veilig afsteken van vuurwerk. Met flyers en posters in de openbare ruimte wordt deze boodschap nog beter zichtbaar. Op scholen krijgen de leerlingen les in samenwerking met HALT. Dit is gericht op het veilig afsteken en je houden aan de regels. De gemeente wil verder inzetten op het realiseren van 'vrijwillige vuurwerkvrije zones', waarbij inwoners door een poster op te hangen aan kunnen geven dat zij niet willen dat er vuurwerk afgestoken wordt. Of dit het gewenste effect heeft of juist asociaal gedrag aantrekt, moet de praktijk uitwijzen. Tot slot worden er verplichte vuurwerkvrije zones ingesteld bij het MST, de dierenopvang en de kinderboerderijen in de stad. De gemeente hoopt dat een en ander een merkbaar effect zal hebben op de ervaren overlast.