Afbeelding
Foto:

Omzet transportsector stijgt nog steeds door

TWENTE - De omzet in de voor Twente belangrijke transportsector is het derde kwartaal van dit jaar gestegen met ruim 4,8 procent; dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De transportsector als geheel is positief gestemd over 2018, met verwachtingen van toenemende omzet en dat ze meer mensen in dienst kunnen nemen.

Dit markeerde het vierde kwartaal op rij dat de omzet steeg. Dit is zichtbaar in alle branches. Met name het vervoer over water zat in de lift, wat goed is met het oog op de komende investeringen in de Twentse binnenhavens. Onlangs maakte de Europese Commissie al bekend dat er geld vrijgemaakt wordt voor investering in verbetering van onze regionale binnenhavens, maar ook opwaardering van de Twentekanalen.

Meer over water
Er wordt al druk gewerkt om meer over het water te vervoeren, aangezien ook de drukte op de wegen steeds meer toeneemt, ook door de aantrekkende economie naar jaren van economische mineur. Meer vrachtwagens op de weg is echter een onpraktisch iets; de wegen slibben nog sneller dicht met irritatie en vertraagde vracht als gevolg.

Meer op de rails
Ook het vervoer over de rails is de afgelopen jaren toegenomen. In Twente heeft dit ook een keerzijde; zo zorgen vrachttreinen niet alleen voor een toename van geluidsbelasting op trajecten zoals Almelo - Hengelo - Oldenzaal, maar ook levert dit een inherent groter veiligheidsrisico op.