Afbeelding
Foto:

Winterfair ROC Twente
voor een goed doel

ENSCHEDE - Deze vrijdag 8 december organiseren studenten van verschillende opleidingen van het ROC van Twente een leuke winterfair in Enschede. De 200 studenten die dit doen komen uit verschillende richtingen, zoals handel en ondernemerschap. Hiermee steunen zij ook een belangrijk goed doel; de hoop is dat bezoekers ook na gaan denken over iets wat wij hier voor lief nemen.

De fair wordt gehouden van 13.00 tot 16.00 uur in de hal van het ROC aan de Wethouder Beversstraat 165 in Enschede en is gratis te bezoeken. Met deze actie steunen de studenten ook een goed doel. De opbrengst van de verkochte producten gaat namelijk naar de stichting Ubuntu Afrika.

Ondernemerschap
Hoe kun je ondernemerschap nu beter stimuleren dan door echt te gaan ondernemen? Dat dachten Hanneke Derkman en Søren Berghout, twee docenten uit het Enschedese team. Studenten van zo'n 10 klassen kregen de opdracht om een winterfair te organiseren. Actief en in de praktijk aan de slag. Er is een verdeling gemaakt tussen de verkoop van producten, iets te eten en te drinken – dit allemaal grotendeels gesponsord door bedrijven – en sport en spel. Bij deze activiteiten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de Gezonde school principes en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is verbinding gezocht met stagebedrijven, docenten, ouders/verzorgers en ook de andere bewoners van de schoollocatie.

Ondernemingsplan
Alle deelnemende studenten zijn verdeeld in groepjes. Per groepje verzorgen ze een eigen stand of activiteit en maakten ze een eigen ondernemingsplan hiervoor. Hierin is onder andere beschreven: wat wil je verkopen, aan wie, wat heb je daarvoor nodig, hoeveel geld heb je hiervoor nodig, wat levert het op en hoe zorg je voor klanten? Aan het eind van de middag wordt de opbrengst overhandigd aan Maarten en Carolien van de stichting Ubuntu Afrika. De drie groepjes die het meeste geld hebben opgehaald, worden beloond met mooie prijzen.

Stichting Ubuntu Afrika
Maarten Smidt is de drijvende kracht achter de stichting Ubuntu Afrika. Samen met zijn vrouw Carolien Blom reist hij in januari 2018 af naar Oeganda. Daar gaan ze 8 maanden kinderen helpen in een SOS Kinderdorp. Maarten gaat aan de slag met sport- en spelfaciliteiten voor kinderen, Carolien, nu arts op de kinderafdeling bij ZGT, gaat als arts werken bij een medisch centrum voor kinderen. Je kunt het stel volgen via hun website www.ubuntu-afrika.nl

Goed doel
De stichting zet zich in om kinderen in Oeganda betere medische zorg te bieden. Hoewel we het ons moeilijk voor kunnen stellen in een rijk en welvarend land als Nederland, in een plaats als Enschede met een topklinisch ziekenhuis: Oeganda is een land waar kinderen kunnen sterven aan een simpele longontsteking of uitdroging door diarree. Er is een chronisch tekort aan bijna alles: antibiotica, vochtinfusen en zuurstof. Dingen die in Nederland vanzelfsprekend zijn. Met het ingezamelde geld kunnen Maarten en Carolien deze middelen aanschaffen waarmee ze levens kunnen redden in hun tijd daar - en hopelijk daarna.

Afbeelding