Rijden zonder fietsverlichting

Ik las vorige week in de krant dat de politie 76 fietsers had bekeurd in Hengelo omdat ze zonder licht reden op de fiets. Nu vind ik betalen voor een bekeuring altijd zonde van mijn geld. Dat is ook de reden waarom ik eigenlijk altijd mijn lichten controleer als ik in de avond weg ga op de fiets.

Omdat ik tegen 18.00 uur altijd de hond uitlaat zie ik regelmatig fietsers zonder licht, zeker in deze tijd van het jaar . Het zijn heus niet alleen kinderen en pubers die zonder rijden, maar ook ouderen.

Vorige week zag ik een jonge vader helemaal in het zwart gekleed, gezellig babbelen met zijn kindje voor in het zitje. Hij reed zonder licht, precies in een gedeelte waar een straatlantaren stuk was. Even achter hen komt een auto uit een zijstraat en die kan hem nog net ontwijken. De automobilist reed door, maar de jonge vader begon flink te schelden, ondanks dat dat geen zin had, de auto was al weg. Als ik er aan denk hoe gevaarlijk dat moment was, vader en kind hadden wel dood kunnen zijn. De automobilist kon hem haast niet zien. Gelukkig was alles goed afgelopen.

De avond daarom liep ik weer met mijn hond in dezelfde straat op het zelfde tijdstip en ja hoor daar was 'vader weer' met zijn kindje aan het stuur in het zitje. Ik probeerde sneller te lopen om contact te maken, vader was druk aan het zingen voor zijn kind en was inmiddels te ver weg. Eigenlijk een geweldige vader, zo gezellig met zijn kind aan het kletsen. Jammer dat het licht niet was gemaakt, vergeten of minder belangrijk, denkend ze zien me toch wel. De dag daarna heb ik een andere route gelopen. Ik wil geen getuige zijn van een dodelijk ongeluk.

Borbala, correspondent