IJs

Afgelopen maandagavond is wat mij betreft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede door het ijs gezakt. De voorzitter van de VVD-fractie René Kreeft versprak zich en deelde mee, dat tijdens de onderhandelingen van de huidige coalitie, vier jaar geleden dus, afgesproken is dat om de uitgaven voor de sociale uitkeringen zo beperkt mogelijk te houden, de grenzen van de wet opgezocht zouden worden. Dat is niet schriftelijk vastgelegd, want het mocht eens bekend worden. Dat is dus precies wat er maandagavond gebeurde. Anneke Broekman, lid van de VVD-raadsfractie kon haar afschuw over de verspreking van René niet van haar gezicht afkrijgen. Ze zat met de rug naar hem toe en durfde, of wilde niet kijken. René is in politiek Enschede beroemd geworden tijdens de verkiezingscampagne vier jaar geleden, met de woorden:"In Enschede is geen armoede.".
De openbaarmaking van deze afspraak tussen de collegepartijen kwam bij de behandeling van het Rekenkameronderzoek over het betalen van voorschotten aan aanvragers van een uitkering. In de wet staat dat iemand die een uitkering aanvraagt, recht heeft op een voorschot van 90% van de aangevraagde uitkering. Hoeft hij niet aan te vragen, moet door de Sociale dienst gewoon betaald worden. Dit is zo voorgeschreven, omdat de afhandeling van een aanvraag maanden kan duren en de wetgever gaat ervan uit, dat als er niet betaald wordt, mensen automatisch in de schulden komen; gas, elektra, huur gaan gewoon door. Ziet u het al voor u? Ene ambtenaar tegen de andere: "Ada, handel jij even de aangifte van die meneer aan de balie af en niks vertellen over dat voorschot waar hij recht op heeft en waarvan de wettelijke automatische overschrijving is stilgelegd." Doet je afvragen wat er nog meer langs de grenzen van de wet (woorden wethouder Welman) gefikst wordt. Je zou ze……..
Hoe lang is een bestuurder verantwoordelijk voor de puinhoop, die hij of zij achterlaat? Bestuurders die nieuw zijn, of aan een nieuwe periode beginnen, hebben nog wel eens de neiging om hun voorganger/-ster de schuld te geven van de puinhoop die ze op hun werkkamer vinden. Lubbers, toen lijsttrekker van het CDA had eens de verkiezingsleus: "Help ons puin ruimen." Het werd hem niet in dank afgenomen door de PvdA.
Nog zoiets raars, je gelooft het niet, maar het is zo. Na het vertrek van Margriet uit de CDA-raadsfractie, hebben de fractieleden afgesproken nooit, NOOIT een voorstel van haar te zullen steunen. Dus, het geeft niet waar ze meekomt, het CDA is tegen. Het voorstel is te vroeg, te laat, te geel, te rood, te nat, te droog, het CDA is tegen. Altijd.
Je zou ze…
Bovendien, de wet uitvoeren is iets voor dombo's. Ze doen het wel handiger dan de VVD. De huidige fractievoorzitter is met dank voor bewezen diensten, op de derde plaats van de kandidatenlijst terechtgekomen. Patrick Welman, wethouder CDA staat op 2 van de CDA-kandidatenlijst. Vindt hij wel goed. Zegt ie.
Je zou ze…                                                                                                

Jan Visser