Afboeken

Enschede heeft er te veel van. Bedrijventerreinen! De provincie heeft in Twente ingegrepen. Enkele gemeenten waaronder Enschede moeten bedrijventerreinen afboeken. Enschede 42,6 hectare. Gronden die 150 tot 200 euro per m2 waard zijn, worden straks omgezet naar landbouwgrond van 10 euro per m2. U mag het ook uitrekenen… ( goed zestig miljoen ). Beroerd ben ik er van. Miljoenen, miljoenen en miljoenen weg. De Usseleres is ook ooit aangekocht voor de bestemming bedrijventerrein. Het stomste wat de gemeente ooit heeft kunnen doen. De oudste kranses van Europa tot bedrijventerrein bestemmen.
Maandagavond jl kwam een voorstel over de bedrijventerreinen in de stedelijke commissie. De Vereniging tot Behoud Usseleres ( VBU) sprak maandagvond in. De inspreker vond de stukken stuitend, omdat na zo'n lange periode, hij nog de cijfers voorgeschoteld kreeg van 2008-2012. Het CDA, VVD en de PvdA kregen onderuit de zak. Zij waren de partijen, zei de inspreker die niet ontvankelijk waren geweest voor andere inzichten. Behalve mevrouw Dirkslager en mevrouw Visser… Klopt! Ik was tegen een bedrijventerrein op de Usseleres. Koester de cultuurhistorische waarden heb ik altijd gezegd. Blijf van de bolling af!De afgelopen jaren hebben wij verschillende plannen aangeleverd voor een alternatief. Plannen die niet alleen goed zijn voor Enschede, maar ook voor Usselo. Toerisme, landbouwpark, vlasteelt, waren enkele ideeën. Oud gedeputeerde Rietkerk had 7 miljoen beschikbaar gesteld voor een ketenregisseur voor vlasteelt in Twente. Mooie plannen zijn er ook gemaakt door oa Saxion en Landschap Overijssel in samenwerking met IAA architecten. De gemeente heeft met alle opties niets gedaan. Volgens de Europese Unie moet een deel van de landbouwgrond ingezet worden voor behoud van biodiversiteit. Daarvoor kan men steun krijgen van het Europees landbouwbeleid om groenstroken aan te leggen in ruil voor Europese steun. Hier zitten dus ook mogelijkheden voor verduurzaming en economie
Zoals gezegd zien wij veel meer in de alternatieve plannen. Laat Usselo groeien als dorp met een leefbare dorpskern met een 30 km zone met daarbij een passende inrichting met een dorpsplein. Een dorp met een unieke Usseleres van meer dan 700 jaar oud. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd in het dorp. Usselo heeft veel grondgebied moeten afstaan voor woonwijken, industrie en nu weer voor de aanleg van de N18. We moeten oog hebben en houden voor de leefbaarheid van onze dorpen.
Vooralsnog komt het college met een voorstel om een plan te maken voor de werklocaties / bedrijventerreinen. Zo schuiven we de tikkende tijdbom van de bedrijventerreinen naar de nieuwe raad en het nieuwe college. Geld is er niet om af te boeken…Toch moet voor 2020 de 42,6 hectare bedrijventerreinen afgeboekt zijn. Gaat Enschede failliet of zijn we het al?

Margriet Visser
EnschedeAnders