Afbeelding
Foto:

Bestrijding huiselijk geweld via controle op dierenwelzijn

TWENTE - Huiselijk geweld is een regelmatig terugkerend thema. Het nieuwste initiatief komt van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Zij trachten meer inzicht te krijgen in huiselijk geweld door middel van controle op dierenwelzijn.

Het lijkt een vergezocht hulpmiddel. Huiselijk geweld in kaart brengen door ons te richten op het welzijn van onze huisdieren. Toch wijst onderzoek steeds vaker uit dat dit betrouwbare en bruikbare informatie geeft. Onderzoek uit onder andere Amerika en Engeland toont aan dat er een link is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Ook in Nederland zijn deze signalen er. Reden genoeg om hier dieper in te duiken en meer aandacht aan te besteden. Dit wordt gedaan met het onlangs gelanceerde Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hier wordt geneeskunde gecombineerd met forensisch onderzoek om meer kennis te vergaren. Het landelijk expertisecentrum dierenmishandeling is van start gegaan en werd op 22 november gelanceerd op de faculteit.

Experts
Een team van gespecialiseerde dierenartsen en forensisch experts is bereikbaar voor dierenartsen die een vermoeden hebben van mishandeling bij hun patienten. Zij kunnen anoniem melding maken bij zo'n vermoeden en de benodigde informatie aanleveren. Het gespecialiseerde team buigt zich er vervolgens over en kan duiden of het daadwerkelijk mishandeling betreft, of er misschien sprake is van een ander probleem. Dit kan een ongeluk of ziekte zijn.

Tijdig signaleren
Het team beoordeelt de zaak en staat vervolgens de dierenarts bij met advies. Ze kunnen het vermoeden bevestigen en uitsluiten dat er een ander probleem speelt. Bij een vermoeden van dierenmishandeling kan de dierenarts met deze onderbouwde informatie contact opnemen met 144 'Red een dier' om melding te doen. Dit draagt bij aan een tijdige signalering van dergelijke problemen.

Onderzoek
Door dierenmishandeling vroegtijdig aan te pakken hoopt men ook meer te weten te komen over de signalering van huiselijk geweld. Binnen LED zal wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de link tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld in Nederland. Hiervoor werken zij samen met psychologen en criminologen. Door meer te leren over de vroege signalen van huiselijk geweld kan er in de toekomst eerder actie ondernomen worden.

Melding maken
Ook nu al geldt dat men bij een vermoeden van huiselijk geweld een melding kan maken. Veilig Thuis Twente heeft hiervoor een meldpunt waar men 24 uur per dag contact mee kan opnemen via telefoonnummer 0800 2000. Zij staan klaar voor hulp bij huiselijk geweld voor zowel slachtoffers, plegers, omstanders en professionals. Ook verstrekken ze informatie over huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Meer informatie over deze thema's en over het doen van een melding is te vinden via de website www.veiligthuistwente.nl