Boeing 747-400 PH-BFR
Boeing 747-400 PH-BFR Foto: Bjorn Keizers

TWENTE - Komende maandag, 27 november, is er iets bijzonders te zien boven Twente: een Boeing 747 van de KLM die gaat landen op Twente Airport. De Boeing 747-400, registratie PH-BFR, wordt ingevlogen voor ontmanteling door AELS.

Aircraft End Of Life Solutions is het bedrijf op Twente Airport dat specialiseert in het ontmantelen van vliegtuigen.

Ontmanteling
Het ontmantelen werkt bij een vliegtuig werkt eigenlijk net zoals bij een auto: sommige onderdelen zijn nog goed bruikbaar, anderen niet meer. Een vliegtuig krijgt regelmatig nieuwe onderdelen tijdens onderhoud, maar ergens bereikt een maatschappij een punt dat het onderhoud te duur wordt. Zij verkopen dit dan door aan een maatschappij die er nog brood in ziet, of een ontmantelaar zoals AELS. Deze haalt het vliegtuig dan volledig uit elkaar, waarna de nog bruikbare onderdelen verkocht worden. Uiteindelijk blijft er dan vrijwel niets over; alleen de romp die weer tot nieuw metaal verwerkt kan worden. Voor de duidelijkheid: de vliegtuigen die AELS gaat ontmantelen zijn dus in principe nog luchtwaardig en veilig, maar gewoon economisch niet meer rendabel. Er is dan ook geen risico aan het invliegen van zo'n vliegtuig. Deze week voerde de 747 nog gewoon vluchten uit.

De aankomst
Op 27 november maakt de KLM-Boeing dus haar laatste vlucht naar Twente, mits het weer dit toelaat. De PH-BFR draagt de naam Rio de Janeiro en werd afgeleverd in januari 1994. Het vloog een eindeloze hoeveelheid rondjes om de aarde naar alle uithoeken van onze wereld. KLM neemt afscheid van haar grote 747's, omdat nieuwere vliegtuigen efficiƫnter zijn en ook luchtvaart veranderde. De aankomst zal veel spotters trekken. Zij kunnen vanaf de spottersheuvel de landing fotograferen. Het is niet mogelijk de aankomst van het vliegtuig bij te wonen op de luchthaven zelf. De aankomst zal rond 12.20 uur zijn.