Afbeelding
Foto:

Clubman Zuid Eschmarke vertelt anekdotes over Verbeek

ENSCHEDE - Twee jaar geleden vierde de Enschedese voetbalclub VV Zuid Eschmarke haar 75-jarig bestaan. De man die alles weet over de club is de 81-jarige Henk Jonge Poerink, ook wel bekend als Mister Zuid Eschmarke. Toen de club in 1940 werd opgericht was hij vier jaar oud. Net als zijn 14 jaar oudere broer werd ook Henk geïnfecteerd met het Zuid Eschmarke virus. Hij startte als voetballer en later werd hij onder andere jeugdtrainer en voorzitter van de jeugd. Daar maakte Jonge Poerink in 1969 kennis met de bekendste naam die de club in de clubhistorie heeft voorgebracht, FC Twente trainer Gertjan Verbeek.

Verbeek werd op 1 augustus 1962 geboren in Deventer, maar verhuisde al snel naar de Spartastraat in Enschede. Verbeek kon destijds kiezen om te gaan spelen voor de Tubanters of VV Zuid Enschmarke. Zijn keuze viel op Zuid Enschmarke omdat zijn beste vriend Gert-Jan Soetman er ook speelde. Verbeek en Soetman waren in die tijd onafscheidelijk en waren elke vrije minuut bezig met de toen nog belangrijkste bijzaak in het leven; voetballen. Op 17-jarige leeftijd maakte Verbeek de overstap naar de A1 en kreeg hij Henk Jonge Poerink als trainer. De eerste wedstrijd voor Verbeek was de oefenwedstrijd tegen Unisson, direct één van de meest memorabele dagen van Gertjan Verbeek als speler van VV Zuid Enschmarke. Henk Jonge Poerink herinnert zich het nog als de dag van gisteren. "Het werd 1-1 en het bleef al maar 1-1. En Gertjan was aan het schelden met zijn medespelers. 'Vuile Soetman! Doe je d'r nog eens wat an? Anders trap ik oe d'r oet!' Ja zo ging dat." Het werd steeds schandaliger waarna de scheidsrechter besloot Verbeek tien minuten voor tijd van het veld te sturen. Verbeek droop af naar kleedkamer vijf waar na de wedstrijd de hel losbarstte.

Meer lezen?
Hoe dit afliep is nu te lezen op de FC Twente nieuwssite www.twenteinsite.nl. De komende weken zal Twente Insite meerdere anekdotes publiceren over Gertjan Verbeek. Het gaat onder andere over de tijd van Gertjan Verbeek bij VV Zuid Eschmarke, het weerzien tussen Verbeek en Jonge Poerink in Heerenveen en herinneringen aan de vader van Verbeek die jeugdvoorzitter was bij VV Zuid Eschmarke.