Afbeelding
Foto:

Geheimpje

Soms kom je bij een familie en meteen weet je dat het een bijzondere uitvaart zal worden. In de woonkamer lag een kleurrijk geklede dame opgebaard. In dit verhaal noem ik haar Machteld. Omringd door haar familie vertelde één van haar dochters dat hun moeder een lange, oneerlijke strijd had verloren.

Machteld had zelf een aantal wensen kenbaar gemaakt aan haar familie maar ook aan mij, enkele dagen voor haar overlijden. Ook deelde ze met mij een klein geheimpje. Ze stuurde me een tekst voor op de gedachteniskaartjes bij het samenzijn na haar begrafenis. Of ik de kaartjes voor haar in orde zou willen maken en na de begrafenis de tekst wilde voorlezen en de kaartjes wilde uitdelen. Met haar familie besprak ik de uitvaart. Een mooie witte kist moest het worden met daarop veldbloemen en absoluut geen rouwauto. Iedereen moest fleurig gekleed gaan want zwarte kleren vond je echt niet in de kledingkast van hun moeder. ?Een week voor haar overlijden was Machteld nog in de kerk geweest en sprak ze met de voorganger over haar uitvaartviering. Ze was lid van het dameskoor en koos met hem alvast de liederen uit die haar eigen koor ten gehore mocht brengen. Een mooie plek werd uitgezocht op de begraafplaats. Machteld had haar wens uitgesproken om rechts naast de grote kastanjeboom begraven te worden zodat in de namiddag de zon op haar graf zou schijnen. Ze was gek op de zon en met name in het voorjaar, bij de eerste zonnestralen, zocht ze altijd een fijn plekje op in de lentezon. Het liefst in haar eigen tuin of in het nabijgelegen park.

De uitvaartviering verliep precies zoals Machteld had gewild. Met veel kleur en zonder rouwauto. We vertrokken lopend vanaf haar huis naar de begraafplaats met de kist op een rijdende baar, door de straten van de stad. Langs de route stopten veel mensen om de kleurrijke stoet te aanschouwen. Na de begrafenis las ik, zoals ik Machteld had beloofd, haar tekst voor en deelde de gedachteniskaartjes uit. Zichtbaar aangeslagen las haar familie nu ook zelf de tekst op het kaartje. Ontroerd en dankbaar proostten ze op haar leven én op deze bijzondere dag...

Bjorn Ter Haar, uitvaartverzorger bij Yarden. Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.