Respect.

Het liep tegen december en we kregen ons eerste rapport. Derde klas middelbare school. Twee onvoldoendes. Wegens ziekte had ik een paar weken verzuimd. "Niet erg ", zei de directeur, die het rapport even aan huis bracht. " Ze is gelukkig aan de beterende hand en dat is belangrijker" zei hij.

Daar was ik het mee eens. En ik genoot van het leven. Zat op sport, niet 1 sport maar 3 sporten. Vriendinnen, ook belangrijk. Huiswerk had ik altijd bijna af, als mijn moeder er naar vroeg. Toen was het bijna Pasen en kreeg ik mijn tweede rapport…. Het werd mij rood voor de ogen. Vele onvoldoendes. Stil kwam ik thuis. Schoorvoetend liet ik het rapport aan mijn moeder zien. " Niet echt fraai kind " zei ze. "Nee, mam, niet fraai. " "Wat zal papa straks wel niet zeggen" , zei mijn moeder.

Ik verdween maar naar mijn kamer. Een paar uur later hoorde ik de auto van mijn vader. Zachtjes liep ik de trap af. Mama schonk een kop koffie voor papa in. Ze dronken samen een kop koffie en daarna pakte papa de krant. Het vaste ritueel. Daar stond ik. " Papa, ik heb mijn rapport vandaag gekregen". De krant werd opgevouwen en ik gaf hem het rapport. Zo'n rapport met een plastic hoesje erom heen. Mijn vader keek…., keek nog eens….Keek mij eens aan…." Ik meende dat jij wilde studeren" zei mijn vader. Hij zeilde het rapport richting keuken, pakte zijn krant en ging weer lezen! Wat ik voelde was ontzag, maar vooral respect. Geen kwaad woord, maar het gebaar sprak boekdelen. Het was even wat harder werken, maar daarna ben ik met glans overgegaan. Geen onvoldoendes, alleen uitstekende cijfers en een applaus van de klas. Mama blij. Mijn vader lachte..

Deze week moest ik ineens aan dit voorval denken. Vijf wethouders van Enschede gingen de afgelopen week op scholen met de leerlingen praten over respect en gaven voorbeelden uit hun eigen praktijk. Wat voor voorbeelden hebben ze gegeven? De ene wethouder geeft geen voorschot, of veel minder voorschot bij een aanvraag WWB. De wet wordt aan de laars gelapt. Stopt armoede –geld voor kinderen in de algemene pot. Daardoor kunnen veel minder kinderen meedoen in de maatschappij. De andere wethouder voerde voorheen geen keukentafelgesprekken en zette cliënten administratief om. Kwetsbare groepen, zoals vele ouderen zijn daardoor erg gedupeerd. Nog een andere wethouder laat vele ouderen met afval sjouwen , zonder dat daar al beleid voor is gemaakt. De rest van het college toont " respect" om de andere wethouders te dekken…..
Mijn vader zou ze diep in de ogen kijken en vragen: " Wilden jullie geen WEThouders worden ?" "Hou je dan ook aan de wet en heb respect voor alle inwoners !"

Margriet Visser
EnschedeAnders