Hengelo bouwt aan de toekomst
Hengelo bouwt aan de toekomst Foto:

Van oude fabriekshal naar nieuwe woonruimte

TWENTE - Twee vliegen in één klap slaan; dat is de insteek die steeds meer projectontwikkelaars hanteren om op een creatieve manier nieuwe woonruimte creëren op bestaande locaties. Volgens het CBS worden steeds meer panden met uiteenlopende bestemmingen omgetoverd tot woonruimte. Dit kan ook in Twente leuke kansen scheppen.

De afgelopen jaren is er groeiende leegstand zichtbaar in diverse Twentse steden. Zo ontstond er in binnensteden veel lege ruimte door bijvoorbeeld gesloten winkels, maar ook veel kantoren en industriële panden hebben hun functie verloren. Tegelijkertijd is de vraag naar woonruimte in de regio nog steeds aan het stijgen.

Grote trend
In de periode 2012-2016 zijn bijna 34.000 woningen ontstaan door transformaties van bestaande gebouwen. Het aantal transformaties is in 2016 nagenoeg gelijk aan 2015 en 2013. In 2012 lag het aantal woningtransformaties lager. Vanaf deze periode werd het hergebruiken van leegstaande bestaande panden interessanter, doordat het Rijk toen de meeste obstakels voor transformatie in wet- en regelgeving wegnam. In 2012 was minder dan 4 procent van de toename in woningvoorraad afkomstig uit transformaties, in 2015 en 2016 was dat tussen de 9 en 10 procent. Een belangrijke belemmering op dit vlak is vaak het bestemmingsplan; om een pand als woning te mogen gebruiken moet een gemeente het bestemmingsplan wijzigen. Hier is dan weer bezwaar op mogelijk.