Afbeelding
Foto:

Afsluiting N737 bij
vliegveld komende week

ENSCHEDE - De provinciale weg N737 Enschede-Deurningen (Weerseloseweg/Vliegveldstraat) is door de aansluiting van de nieuwe rotonde afgesloten van vrijdag 24 november 18.00 uur tot en met maandag 27 november 07.00 uur. Het gaat om een afsluiting van de bebouwde komgrens van Enschede bij de Braadweg, tot aan de aansluiting met de N342 bij Frans op den Bult.

Tijdens de wegafsluiting wordt de nieuwe rotonde op de provinciale weg aangesloten. De rotonde vervangt het kruispunt N737 Oude Vliegveldweg. De gedachte is dat de rotonde moet zorgen voor een betere doorstroming op de weg en meer verkeersveiligheid. Zo moeten bezoekers makkelijker naar de ingang van het bedrijventerrein Technology Base Twente kunnen komen, evenals de luchthaven. De N737 is een drukke weg met per dag zo'n 17.000 passanten. Naar verwachting stijgt dit naar circa 20.000 door een toename van de economische bedrijvigheid.

Cementloos
De rotonde, gebouwd door aannemingsbedrijf Reef Infra uit Oldenzaal, bevat diverse innovaties. Zo wordt er geen enkel cement gebruikt bij de aanleg. Dit zorgt voor een belangrijke vermindering van de CO2-uitstoot in het productieproces; zo'n 70 procent minder. Hiermee is in totaal 67.500 kg CO2 bespaard. Dit komt overeen met de uitstoot van een personenauto die ruim 636.750 kilometer heeft afgelegd (zo'n 15 rondjes om de aarde). Andere voordelen zijn dat de rotonde beter bestand is tegen het indringen van zuren en veel vrachtverkeer, een kortere bouwtijd heeft en materiaalbesparing op de hoeveelheid bewapening.

Innovatie
De gemeente en Provincie Overijssel zijn enthousiast dat ook bij een relatief simpel iets als een rotonde toch nog zoveel duurzamer gewerkt kan worden. Het is dan ook iets dat zij stimuleren; ook bijvoorbeeld energieneutrale openbare verlichting via zonnepanelen en cementloze bermverharding (grasbetonstenen) langs provinciale wegen. "Wij werken samen met bedrijven om duurzaamheidswinst te bereiken. Met deze rotonde leveren we weer een mooie bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot", aldus gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor Mobiliteit, Water en Sociaal in de provincie Overijssel.