Afbeelding
Foto:

Burgers denken mee over vuurwerkoverlast Enschede

ENSCHEDE - De gemeente Enschede kijkt met tevredenheid terug op het betrekken van de inwoners bij het thema vuurwerkoverlast. Afgelopen zaterdag werd dit eerste burgerbesluit formeel afgesloten.

De gemeente Enschede kwam met het idee om een grote groep inwoners te betrekken bij het terugdringen van vuurwerkoverlast. De afgelopen jaren is er een groeiende discussie en ook in Enschede neemt de overlast door vuurwerk naar de belevenis van veel inwoners toe. Aanleiding voldoende dus om ook in Enschede eens te kijken hoe de inwoners hier over dachten.

Eerste bijeenkomst
Op 10 juni werd een eerste 'stadsdialoog' gehouden, waarbij inwoners mee konden praten in kleinere groepjes. Dit leverde een groot aantal suggesties op om de overlast terug te dringen. Op basis van alle ideeƫn die toen op tafel kwamen zijn uiteindelijk 6 werkplaatsen gevormd; groepen die individueel aan de slag gingen met een oplossing. In de afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan de voorstellen die op www.stadsdialoogvuurwerk.nl zijn na te lezen. Afgelopen zaterdag presenteerde de gemeente de eindconclusies met zes maatregelen die een breed draagvlak hebben. In de middag volgde een plenaire vergadering waar 73 stemgerechtigde Enschedeƫrs kozen voor een drietal voorstellen.

Maatregelen
Deze voorstellen zijn aan de burgemeester aangeboden die de komende tijd gaat beoordelen hoe ze kunnen worden uitgevoerd en wat daarvoor nodig is. De 3 aangenomen voorstellen zijn: het geven van vuurwerkvoorlichting in het algemeen, het geven van voorlichting over vuurwerk specifiek voor scholieren en het instellen van vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkvrije
De werkgroep die vuurwerkvrije zones voorstelt erkent dat een totaalverbod lastig is; wel zou de gemeente specifieke gebieden aan kunnen wijzen waar afsteken van vuurwerk verboden is. Daarnaast kunnen inwoners zelf oproepen tot een vrijwillig vuurwerkvrije zone.

Terugkijken
Wilt u de bijeenkomst van 11 november terugkijken, ga dan naar de website van G1000 Enschede, www.g1000enschede.nl. Hier is ook het ondertekende burgerbesluit te vinden.