Sneller voorschot op bijstand van gemeente

ENSCHEDE - De gemeente gaat voortaan direct een voorschot op de bijstand verstrekken wanneer inwoners een uitkering aanvragen. Het college van B&W past het beleid aan naar aanleiding van het recente rekenkamerrapport.

De onafhankelijke rekenkamercommissie van de gemeente Enschede oordeelde dat de gemeente niet voldoet aan de wettelijke norm van artikel 52 van de Participatiewet. Deze schrijft voor dat de gemeente binnen 28 dagen minimaal 90 procent van de bijstandsnorm zal verstrekken aan rechthebbenden.

Reactie college
Het college beriep zich er op dat ze met het verstrekken van een lager bedrag mensen minder snel in de problemen brengen, aangezien zij dit dan weer terug zouden moeten betalen. Het beleid was dan ook 'in de geest van de wet'. De rekenkamercommissie en Nationale Ombudsman zien liever dat de gemeente de letter van de wet volgt, zonder eigen interpretatie. Het college gaat het beleid wijzigen zodat inwoners binnen 4 weken na aanvraag een voorschot krijgen.

Blij met toezegging
De stichting Sociaal Hart Enschede, bestaande uit EnschedeAnders, SP en GroenLinks is blij dat de gemeente nu eindelijk overstag gaat. "Langzaam maar zeker bereiken we een humaner en socialer bijstandsbeleid in onze stad", aldus René Beunders. Het steekt de groep dat juist wethouder Patrick Welman zich beroept op het hanteren van de 'geest van de wet', temeer omdat de gemeente al vaker op de vingers getikt is over dit soort kwesties; in 2015 nog over de zoekperiode voor bijstandsaanvragen.