Enschede zuid met Wesselerbrink rechts
Enschede zuid met Wesselerbrink rechts Foto: Bjorn Keizers

Enschede-Zuid: saamhorig
- maar wel met uitdagingen

ENSCHEDE - Enschede telt bijna 158.000 inwoners. Iedereen met zijn of haar eigen cultuur, inzichten, religie, geaardheid en levensvisie. We zijn een bijzonder diverse stad; kijken we alleen al naar de nationaliteiten hier dan zien we inwoners uit bijna 160 verschillende landen. Eén op de zeven Enschedeërs is geboren in het buitenland.

Maar met al deze diversiteit ontstaan soms ook spanningen. Spanningen tussen culturen, religies, afkomsten en ook gewoon: van mens tot mens. Hoe meer mensen op een vierkante kilometer wonen, hoe uitdagender het is om iedereen harmonieus samen te laten leven. Toch wil ook de gemeente Enschede deze ambitie ten uitvoer brengen. En dan begin je bij het begin: een goed gesprek van mens tot mens.

Meedoen en Thuisvoelen
Onder de noemer 'Meedoen en Thuisvoelen' is de gemeente begonnen met een project in de zuidelijke wijken. In de Helmerhoek, Wesselerbrink en Stroinkslanden treffen we een grote diversiteit aan inwoners. Iedereen met zijn eigen achtergrond. Hoewel de gemeente Enschede dit op zich als een verrijking noemt, zouden we ons werk niet goed doen als we niet de keerzijde benoemen: sommige culturen wonen niet lekker naast elkaar en spanningen kunnen zorgen voor aggressie en irritatie. Combineer dit met aspecten zoals een relatief hoge werkloosheid, groeiende drugsproblematiek en het wereldwijde nieuwsbeeld en zaken kunnen al snel escaleren. Juist daarom is het van groot belang om met elkaar in gesprek te blijven en wederzijds begrip en respect te kweken. Een grote groep van inwoners en professionals vanuit het onderwijs, wijkwelzijnsorganisaties, zorgorganisaties, de woningbouwcorporaties, politie en gemeente voerde op 31 oktober deze dialoog op basisschool De Zuidsprong in Het Lang.

Betrokken buurt
Ruim 60 bewoners en professionals kwamen naar deze bijeenkomst. Een teken dat deze signalen ook zeker leven bij de buurt zelf. ZIj gingen samen met wethouder Jurgen van Houdt in gesprek over thema's zoals samen leven, werken en wonen in de Wesselerbrink, Helmerhoek en de Stroinkslanden. Dit werd voorafgegaan door een presentatie met enkele feiten en cijfers over het stadsdeel zuid. Vervolgens werd in kleinere groepen gepraat aan de hand van drie vragen: Waar ben je trots op? Wat heeft er aandacht nodig? Wat kun je hier zelf aan bijdragen?

Trots maar ook uitdaging
Wethouder Van Houdt zag een positief effect op de avond: inwoners zijn ondanks de uitdagingen opmerkelijk trots over Enschede-Zuid. Zo zijn de voorzieningen goed en de wijken hebben een positieve uitstraling. Bewoners voelen ook dat er voldoende animo is om samen te werken aan het verbeteren van de buurt. Er zijn ook zeker uitdagingen zo benadrukt de wethouder: "Deze liggen met name op het gebied van integratie, de aandacht voor jeugd en ouderen en de huisvesting van statushouders." Tijdens de avond bleek de enorme betrokkenheid van alle partijen bij het wonen en leven in dit stadsdeel. Er is grote bereidheid om samen de schouders eronder te zetten en met concrete acties die uitdagingen ook echt gedurende langere tijd aan te pakken. Het meest belangrijk is dat bewoners elkaar leren kennen en daardoor beter begrijpen. Hiervoor zijn meerdere suggesties gedaan om aan te werken, zoals een laagdrempelige huiskamer van de buurt, nieuwkomers gastvrij ontvangen en zorg voor voldoende waardering. Alle aanwezigen vonden het prettig om op deze manier met elkaar kennis te maken en gezamenlijk inzichten en ervaringen op de Zuidwijken met elkaar te delen. Het heeft veel waardevolle uitkomsten opgeleverd die aanknopingspunten bieden voor actie. Wethouder Van Houdt: "Met de bijeenkomst van vanavond is een goede basis gelegd voor het vervolg: we moeten het samen doen!"