Afbeelding
Foto:

Dierenkliniek Enschede

Hendrik is een Engelse Bulldog reu van 3,5 jaar. Stoer, groot, lief en knorrend. Ik ken Hendrik en zijn baasjes al sinds de eerste levensmaanden. Hij kwam voor de puppy-entingen, check ups en op onze puppy consulten. Hij groeide op tot een stoere grote Bulldog die met iedereen bevriend was. De afgelopen twee jaar zag ik Hendrik weinig. Hij was gezond.

Afgelopen augustus belde zijn baasje in paniek op. Hij had gewandeld met Hendrik en nu was Hendrik totaal van de kaart. Hij lag te hijgen en reageerde niet meer op koekjes en aaitjes. Dit klonk als een spoedgeval. Hendrik mocht meteen naar de kliniek komen.

Wat was er gebeurd? Hendrik is een hond met een korte snuit. Deze honden hebben vaak een vernauwde luchtweg. Daarnaast was Hendrik de laatste tijd aangekomen. Extra vet onder de huid isoleert en zorgt dat Hendrik de warmte moeilijk kwijt kan raken. Daarnaast extra vet in het weefsel rondom de keel, die al weinig ruimte heeft. Het was een warme dag. Door de wandeling steeg de lichaamstemperatuur van Hendrik en ging hij hijgen om zijn warmte kwijt te raken. Honden kunnen namelijk niet zweten. Dit intensieve hijgen liet de slijmvliezen van de keel zwellen waardoor Hendrik het nog benauwder kreeg en zijn warmte nog slechter kwijt kon raken. Zo ontstond een levensbedreigende situatie.

Zuurstof, koelen en medicijnen hielpen Hendrik. Hij herstelde vlot. Een dag later is hij geopereerd en is nu ook een paar kilootjes afgevallen waardoor hij een stuk fitter is geworden. Hij kan weer rennen in het bos. Op warme dagen gaat Hendrik in de avond wandelen als de temperatuur is gedaald.

Kortsnuitige honden zoals de Mopshond, Bulldoggen, Staffords etc. zijn populair. Terecht, want ze hebben een geweldig karakter en zien er vertederend uit. Helaas passen bij dit uiterlijk ook een paar nare genetische problemen. Het is dan ook belangrijk om je goed te laten informeren als je een puppy aanschaft. Dit kan bij de dierenarts, de fokkersvereniging en op internet; www.rashondenwijzer.nl, www.licg.nl/puppiechecklist.

Uiteraard mag u ons altijd bellen als u vragen heeft en advies wilt.

Dierenarts Esther van Sprang, Dierenkliniek Enschede