Nog vaak problemen met loslopen en poep

ENSCHEDE - De afdeling handhaving van de gemeente Enschede krijgt de afgelopen tijd veel klachten over loslopende honden en hondenpoep op straat. De regels zijn klaarblijkelijk niet bij iedereen bekend. Of waarschijnlijker: worden actief genegeerd.

Hondenpoep is en blijft één van de grootste ergernissen in ons land. Na verkeersovertredingen is het de tweede ergernis in ons land, zo bleek uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dit jaar. De regels in Enschede zijn in principe niet moeilijk om te onthouden. Honden moeten namelijk op de openbare weg altijd aangelijnd zijn. Alleen in de specifiek aangewezen losloopgebieden en hondenrenvelden mag men de hond los laten lopen. En nee: een uitlaatplek is niet per definitie een hondenrenveld. Waar deze specifieke losloopplekken te vinden zijn kunt u bekijken op de website: www.enschede.nl/openbare-ruimte/openbare-orde/honden-en-voorzieningen

Uitlaatplek
De gemeente heeft enkele tientallen officiële uitlaatplekken in de stad; deze worden twee tot vijf keer per week schoongemaakt. Ook staan hier dan afvalbakken waar zakjes met hondenpoep in kunnen. De gemeente biedt deze voorzieningen aan omdat dit minder risicovol is voor honden en hygiëner is dan wanneer mensen hun hond gewoon op straat laten poepen. U bent altijd verplicht om meerdere plastic zakjes mee te nemen om dit op te ruimen. Ook op een uitlaatplek geld een opruimplicht; alleen in de specifieke losloopgebieden is er geen opruimplicht; verder moet u overal poep opruimen. De handhavers hopen dat hondenbezitters elkaar ook wijzen op deze regels omdat de handhavers niet overal kunnen zijn. Overtreders riskeren een boete van 140 euro, hoewel menig hondenbezitter weet dat de pakkans helaas klein is.