Afbeelding
Foto:

De slimme meter een slimme keus?

TWENTE - Nederland is vooruitstrevend. Het is de bedoeling dat in 2020 alle huishoudens zijn voorzien van een slimme meter. Dit geeft mensen een betere kijk op het energieverbruik en daarmee ook beter inzicht in hoe we energie kunnen besparen. Kijk mee naar het exacte energieverbruik in uw woning en ontdek waar het meeste verbruikt wordt. Toch is er ook veel kritiek op de slimme meter. De Universiteit van Twente publiceerde zelfs een onderzoek waarin men aangaf dat de slimme meter onbetrouwbaar is. Is de slimme meter wel zo'n slimme keus?

De slimme meter is een flinke omschakeling met wat men gewend is. Het zal niet meer nodig zijn om jaarlijks de meterstanden door te geven aan de energieleverancier. In plaats daarvan geeft de slimme meter deze cijfers continu door zodat zij altijd op de hoogte zijn. Dit digitale systeem kent helaas ook valkuilen. De verbinding is mogelijk toegankelijk voor hackers. Voor bewoners wordt een slimme meter pas interessant in combinatie met een app waarbij ze de gegevens te allen tijde kunnen bekijken. Dit geeft inzicht in het verbruik en is voor veel mensen een belangrijke reden om over te gaan op zo'n slimme meter. Ongewenste meekijkers kunnen deze gegevens echter ook kapen en zijn op die manier ook op de hoogte van het verbruik in uw woning. Een waterdicht systeem om dit te voorkomen lijkt er tot op heden nog niet te zijn.

Kritiek
De kritiek van de Universiteit Twente gaat echter over het functioneren van de slimme meter. Uit hun onderzoek blijkt dat deze meters een onjuiste meting kunnen uitvoeren als ze worden beïnvloed door andere apparaten. Vooral opladers van mobiele telefoons zijn hier toe in staat en laten de slimme meter gemakkelijk een veel hoger verbruik aangeven dan in werkelijkheid zo is. Het resultaat is een veel te hoge energierekening, iets dat vaker wordt gemeld door consumenten met een nieuwe slimme meter. Het TV programma Radar publiceerde een lijst met soorten meters die bekend zijn met dit probleem. Men kan hier controleren of hun meter behoort tot de soort die wordt gelinkt aan de onbetrouwbare metingen. De fout zal vooral liggen in de productie van de meters. Door de plotseling toenemende vraag naar slimme meters kan de kwaliteit daar in sommige gevallen onder geleden hebben. Er zijn meters van betere kwaliteit op de markt waarbij deze problemen niet gemeld zijn. Als deze kinderziektes eenmaal uit alle slimme meters zijn verwijderd, kan het een daadwerkelijk slimme keus worden. Tegenwoordig wordt er naar gestreefd om vooral meters van goede, betrouwbare kwaliteit te plaatsen.

Afbeelding