Afbeelding
Foto:

Maak de tuin mooi winterklaar

TWENTE - Voor wie komend voorjaar wil genieten van een mooie, bloeiende tuin geldt dat nu de handen uit de mouwen gestoken moeten worden. Hoewel men soms denkt dat er in het najaar niet veel te doen is aan tuinonderhoud, is er juist winst te behalen door een aantal werkzaamheden nu uit te voeren.

Een goed verzorgde tuin gaat voorbereid de winter in om het volgende voorjaar optimaal te kunnen bloeien. Het loont om een tuin winterklaar te maken door afgevallen bladeren tijdig te verwijderen en uitgebloeide bloemen op het juiste punt af te knippen. Het doel hiervan is om het flora in de tuin maximaal voor te bereiden op de komende vorstperiode. Ook is het verstandig om afgestorven bladeren te verwijderen. De stoffen die zij uitscheiden tijdens het afbraakproces kan andere delen van de tuin aantasten en op die manier beschadigingen veroorzaken. Een beetje extra aandacht voor de tuin deze maand levert veel voordelen voor het komende voorjaar. Zo kunnen uitgebloeide bloemen met stengel en al afgeknipt worden, maar de bladeren kunnen gedurende de winter blijven zitten. Dit geeft de plant de ideale omstandigheden om de volgende keer weer gezond te bloeien.

Verplanten
Ook is deze maand de uitgesproken kans om een aantal planten en hagen te verplanten. Hiermee dient gewacht te worden tot de haag zijn bladeren heeft laten vallen of ditzelfde blad bruin gekleurd is. Bomen zoals berken en acers kunnen tijdens deze periode veilig gesnoeid worden wegens het uitblijven van de sapstroom tijdens deze tijd van het jaar. Een belangrijk aspect bij het winterklaar maken van de tuin is weten welke zorg de verschillende planten- en bomensoorten nodig hebben. Bekijk per soort of ze bestand zijn tegen vorst en vanaf welke temperatuur ze eventueel hulpmiddelen nodig hebben ter bescherming tegen de kou.

Vijvers
Voor trotse eigenaren van vijvers staat er nog een extra klus te wachten. Diersoorten die zich hebben gevestigd in en om de vijver vereisen soms speciale omstandigheden om de winter goed door te komen. Voor hen is de kwaliteit van het water gedurende het hele jaar van groot belang. Voorkom daarom dat het water wordt bedekt met afgevallen bladeren. Ook waterplanten sterven vaak af gedurende winter. Om het water niet aan te tasten tijdens die afbraakproces is het belangrijk dat de gifstoffen die hier bij vrijkomen kunnen ontsnappen. Een wak is hier een uitstekende oplossing voor. Het houdt tevens de waterkwaliteit constant, dit is van levensbelang voor alle leven in het water.

Kleurrijk
Voor wie zich nu al verheugd op het beeld van een kleurrijk veld vol krokussen komend voorjaar is er ook nu werk aan de winkel. Krokussen, maar ook hyacinten en tulpenbollen dienen in de winter geplant te worden. De maand oktober leent zich hier vaak goed voor omdat de kans groot is dat er in de hierop volgende maanden vorst in de grond zal zitten. Een slimme tuinier profiteert van de nazomer die oktober vaak rijk is grijpt deze kans aan om de bloembollen te planten en overige tuinklussen af te ronden. Verwijder afgevallen bladeren zodat ze de groei van nieuwe bloemen en planten niet kunnen belemmeren met de schimmels die ze kunnen bevatten.

Kijk vooruit
Steek daarom nog eenmalig de handen uit de mouwen en verwijder de sporen van de afgelopen zomer. Maai het gras nog eenmalig voordat de lengtegroei stopt tijdens de wintermaanden, verwijder alle uitgebloeide groensoorten op correcte wijze en maak voorbereidingen voor een gezond, bloeiend voorjaar. Een bijkomend voordeel van deze tuinklussen is dat u in de aanloop naar de donkere wintermaanden alvast vooruit kijkt naar een zonovergoten voorjaar waarbij het goed vertoeven is in de goed onderhouden en gezonde tuin. Iets om naar uit te kijken voor het mooie voorjaar van 2018!

Afbeelding
Biodiversiteit goed voor bijen en vlinders