Afbeelding
Foto:

Week van Respect in Enschede

ENSCHEDE - De maatschappij lijkt steeds ruwer te worden. Op straat horen we gescheld, we lezen vervelende dingen over mishandelingen in de media en ook in het openbaar vervoer, de winkel en zelfs het sportveld lijken we elkaar maar moeilijk te kunnen verdragen. Daarom wordt deze week de landelijke Week van Respect gehouden.

De Week van Respect wordt dit jaar voor de twaalfde keer gehouden. Ruim 130 gemeenten doen hier aan mee; waaronder Enschede. Tijdens deze week worden ruim 450 gastlessen op scholen gegeven door onder meer Tweede Kamerleden, burgemeesters, BN'ers en in Enschede, door de wethouders. Zij bezoeken deze week diverse scholen.

Gastles
Woensdag was wethouder Jurgen van Houdt al te gast op OBS Het Vastert. Donderdag was wethouder Hans van Agteren te gast op Onderwijscentrum Roessingh. Vrijdag bezoeken wethouders Eelco Eerenberg, Jeroen Hatenboer en Patrick Welman respectievelijk Freinetschool De Bothoven, OBS Glanerbrug Noord en CBS De Koning. In al deze gastlessen is respect de rode draad. Ze gaan met de kinderen in gesprek of nemen deel aan de les.

Verdiep je in elkaar
Wethouder Jurgen van Houdt: "Ons college werkt graag mee aan de Week van Respect. Respect staat voor omzien naar elkaar en rekening houden met die ander. Door je in een ander te verdiepen, krijg je meer begrip en waardering voor de ander. Met al onze verschillende talenten maken we de samenleving. Dit willen we in de gastlessen bespreken met de leerlingen." Enschede is een grote stad met een grote diversiteit aan culturen, waardoor tolerantie en wederzijds begrip belangrijke kernwaarden zijn.

Verschillende werkvormen
De deelnemende scholen kiezen voor een context waarin respect wordt besproken. Dat kan een les zijn waarin leerlingen in groepjes een poster over respect maken. Het kan ook een debatsessie zijn met voor- en tegenstanders. De wethouders schuiven aan bij de les, praten met de kinderen over respect hebben en respect tonen, en geven voorbeelden uit hun eigen werk als bestuurder van Enschede. Ook zij krijgen af en toe te maken met respectloos gedrag.