Gemeentehuis op zonnestroom
Gemeentehuis op zonnestroom Foto:

Losser praat over energie

LOSSER - Volgende week woensdag, 15 november, wordt in Losser het Twentse Energieatelier gehouden. Inwoners worden uitgenodigd om samen mee te praten en mee te denken over de toekomst van energie in de breedste zin.

Van 15.00 tot 19.00 uur is iedereen van harte welkom bij het Twents Carmel College aan de Oranjestraat 2 in Losser. Het is een bijeenkomst voor de hele gemeenschap; van jong tot oud. Er wordt binnen Noordoost-Twente al druk gewerkt aan de zogeheten energietransitie. Dit omvat dat gemeenten uiteindelijk toe willen naar een perfecte balans tussen het gebruik van energie en de opwekking van duurzaam geproduceerde energie. Inwoners en ondernemers spelen hierin een belangrijke rol; als iedereen zijn verbruik een beetje terug dringt scheelt dit al veel.

Veel te doen
Verwacht tijdens het Energieatelier geen lange presentaties of uitgebreide toespraken. In het energieatelier komt je zelf in actie! De Universiteit Twente presenteert een energiegame waarmee je inzicht krijgt in de opgave om meer duurzame energie te realiseren. Je ziet zelf hoeveel gigaJoule er nodig is en wat de mogelijkheden zijn. Bekijk het effect van een zonnepark op het landschap in 3D-simulaties. ROM3D laat in 3D zien wat het effect is van duurzame energie op het landschap. Hoe zie je die windmolen vanaf je huis? En hoe ziet zo'n zonnepark er nu echt uit? Dat ziet je in een 3D-simulaties. De plaatsing van zonneparken en windmolens is niet bepaald omonstreden, hoewel dit in de praktijk vaak juist meevalt.