Afbeelding
Foto:

Praten met Pim
tegen taalachterstand

ENSCHEDE - Nog te veel kinderen in Enschede gaan al met een taalachterstand naar het basisonderwijs. Specifiek kinderen waar thuis weinig of geen Nederlands gesproken wordt lopen zo een risico op een achterstand die maar moeilijk in te halen is. Daarom wordt nu gestart met een nieuw project: Praten met Pim.

Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Enschede, de Enschedese kinderopvangorganisaties en scholenkoepels. Zij ontwikkelden samen een innovatieve woordenschatlijn voor peuters en kleuters. Het project is specifiek gericht op jonge kinderen met een kleine woordenschat. De ontwikkelde lesmaterialen bestaan onder meer uit woordkaarten, 'praatplaten' en liedjes. Telkens staan de jongen Pim en zijn familie centraal. Aan de hand van hun belevenissen leren de kinderen steeds meer woorden. Afgelopen vrijdag 3 november reikte wethouder onderwijs Eelco Eerenberg het eerste lespakket uit aan basisschool De Troubadour.

Belangrijk
Enschede kent een groot aantal anderstalige gezinnen. Zij hebben baat bij een structureel project met als doel om taalachterstanden te voorkomen en op te lossen. Hierbij spelen de kinderopvang en jeugdgezondheidszorg een belangrijke rol; zij kunnen snel constateren wanneer jonge kinderen risico lopen op een taalachterstand. Alle kindcentra in Enschede werken nauw samen om zo tot een doorlopende lijn van zorg en taalontwikkeling te komen voor de leeftijdsgroep 0 tot 13-jarigen.

Herkenbaar
Bij het opzetten van dit lesmateriaal was een belangrijk aspect dat dit zo herkenbaar mogelijk moet zijn voor de peuters en kleuters die het onder ogen krijgen. zo werden ook de leerkrachten actief betrokken bij het bedenken van dit materiaal omdat zij zien waar in de praktijk behoefte aan is. Het pakket gaat in op 16 verschillende thema's. Voorbeelden daarvan zijn: dit ben ik, familie, buitenspelen, dieren en meer Daarnaast bevat het pakket liedjes, praatplaten en een placemat met woorden.

Digitaal
Al deze lesmaterialen zijn ook digitaal beschikbaar op de speciale website www.pratenmetpim.nl. De hoop is dat ouders dit dan zelf downloaden en ook buiten de school gaan gebruiken. Daarnaast gaan ook de scholen ouders actief wijzen op deze mogelijkheid.