Hardleers

We zitten aan de keukentafel. Mijn man en ik. " Ben je niet blij? " vraagt mijn man. "Blij?" zeg ik, "Nee, blijdschap voel ik niet. Eerlijk gezegd moet ik alleen aan de mensen met hun gezinnen denken, die in de problemen zijn gekomen door het handelen van de gemeente".

Op basis van een onderzoek concludeerde de Rekenkamer Enschede dat de gemeente de voorschotverlening in de bijstand niet volgens artikel 52 van de Participatiewet uitvoert. Artikel 52 schrijft voor dat mensen die een aanvraag voor bijstand indienen, binnen 4 weken een voorschot moeten krijgen van 90%, zodat zij niet in de financiële problemen komen. De gemeente verstrekte dit vaak niet en als zij het wel deed, dan pas na een telefonisch verzoek van de aanvrager en 90% werd niet uitgekeerd, maar gemiddeld 366 euro. EnschedeAnders, SP en Groen Links en Stichting Sociaal Hart Enschede hebben steeds aangeven dat de werkwijze niet conform de wet was en we zijn in het gelijk gesteld.

366 euro…..Niet genoeg voor de huur, laat staan voor de ziektekostenverzekering, de energienota en kosten voor levensonderhoud. Op deze manier komen mensen dus in de schulden. Gevraagd naar de beweegredenen legt het college uit, dat zij dit doen om financiële problemen te voorkomen, voor het geval de mensen het voorschot weer terug moeten betalen. Dit was een klinkklare leugen! De raad kreeg ooit in een bijeenkomst te horen, dat de gemeente geen voorschot betaalde, omdat ze bang waren dat ze later hun geld niet terug krijgen, mocht er geen recht op bijstand zijn.

EnschedeAnders heeft diverse keren een motie ingediend om het college op te dragen, zich aan de wet te houden bij het verlenen van een voorschot. SP en Groen Links steunden daarbij. De andere partijen niet! Wij hadden dit al eerder meegemaakt bij de zoekperiode voor 27 plussers. Ook die groep werd eerst weggestuurd om pas 4 weken later een aanvraag te kunnen indienen. Op deze manier zijn 2500 mensen gedupeerd. Schadeloos stellen, deed het college niet. We moesten de Nationale Ombudsman erbij halen en die stelde ons in het gelijk en de Zoekperiode 27 plus was voorbij. Wie weet hoeveel mensen nu zijn gedupeerd door het niet toekennen van een voorschot?

Het is van de zotte, dat elke keer de Nationale Ombudsman of een onderzoek van de Rekenkamer er aan te pas moet komen, voordat de uitvoering van de wet op orde komt. In Tubantia was te lezen dat wethouder Welman nog volhoudt dat er een toereikend voorschot wordt betaald. Het Rekenkamerrapport geeft nu juist aan dat dit niet het geval is. Struisvogelpolitiek! Kop in zand en hardleers! Het onderzoek toont aan: Enschede in de fout met voorschot!

Margriet Visser
EnschedeAnders