Afbeelding
Foto:

Valtraining effectief bij ouderen

TWENTE - Steeds meer valtrainingen worden aangeboden aan ouderen, en dit lijkt ook hard nodig. Het CBS publiceerde onlangs cijfers waaruit blijkt dat het aantal fatale vallen de afgelopen jaren sterk is toegenomen. De meeste ongelukken gebeuren in huis, en ouderen zijn hierbij de meest kwetsbare doelgroep gebleken.

Meer dan 5000 personen kwamen in 2016 om het leven na een ongeval. Het grootste gedeelte daarvan, 3884 mensen, overleden na een val. Dit komt neer op 10,6 dodelijke vallen per dag. Ook opvallend is dat driekwart van de slachtoffers ouderen van 80 jaar of ouder zijn. Ouderen zijn kwetsbaarder doordat ze vaak minder mobiel zijn en gemakkelijker vallen. Ook lopen zij gemakkelijker verwondingen zoals botbreuken op na een val. Uit deze cijfers blijkt dat er jaarlijks meer mensen overlijden aan een val dan aan een vervoersongevallen.

Andere ongevallen
Met 656 dodelijke slachtoffers lag dit cijfer bijna zes keer lager dan het aantal doden na een val. En dit terwijl ongelukken in het verkeer meer angst aanjagen dan ongevallen in en rondom het huis. Ook andere ongevallen, waaronder verdrinking en vergiftiging scoorden flink lager met respectievelijk 86 en 186 dodelijke slachtoffers. De afgelopen jaren is het aantal dodelijke valpartijen bij zowel mannen als vrouwen flink toegenomen. Het aantal fatale vallen onder 90 plussers is tussen 2011 en 2016 zelfs verdubbeld. Maar ook in de andere leeftijdscategorieën is er een toename van dodelijke ongevallen waargenomen in de afgelopen jaren. Dit aantal daalde in het verleden juist geleidelijk, tot er vanaf 1998 een toename waarneembaar was.

Voorbereid zijn
Bovengenoemde cijfers zijn een verklaring voor de toenemende vraag naar valtraining voor ouderen. Veel fysiotherapeuten en zorginstellingen verzorgen dit soort trainingen om ouderen voor te bereiden op een val. Met de juiste valtechniek kunnen zij de schade aan zichzelf zoveel mogelijk beperken. Dit kan botbreuken en ernstige kneuzingen voorkomen en verkleind de kans op overlijden na een val. Omdat de meeste ongelukken in en om het huis gebeuren is het vooral voor ouderen belangrijk dat zij weten wat ze zelf kunnen doen om ongelukken te voorkomen of beperken. Een belangrijke zet in de tijd dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen.