Afbeelding
Foto:

Voldoende interesse voor Bedrijven Investeringszone

ENSCHEDE - Er is voldoende interesse om een Bedrijven Investeringszone in te voeren in het deelgebied van het Euregio Bedrijvenpark.

Om de interesse bij ondernemers te pijlen werd een zogeheten draagvlakmeting gehouden. Er blijkt nu voldoende steun voor zo'n 'BIZ', waardoor deze regeling per 1 januari in kan gaan, met een looptijd tot 2022.

Wat is een BIZ?
De Bedrijven Investeringszone is ongetwijfeld niet bij iedereen bekend, hoewel het een groeiend fenomeen is in Twente. De aanleiding is als volgt: gemeenten doen veel om een bedrijventerrein aantrekkelijk te maken als vestigingslocatie en de gemeenten voeren onderhoud uit. Maar ondernemers willen natuurlijk graag iets meer: een stukje extra aankleding, wat meer promotie, nog meer veiligheid... kortom, dingen die ook allemaal extra investeringen vergen. Bij een BIZ worden ondernemers in een bepaald gebied verplicht om mee te betalen aan een gezamenlijk potje geld waarmee dan dit soort wensen gerealiseerd kunnen worden. Zo betalen de ondernemers die hiervan profiteren dus ook echt mee aan het realiseren van zo'n wens. Diverse bedrijventerreinen en binnensteden hebben al zulke regelingen, onder meer in het centrum van Hengelo en in de Noordoost-Twentse gemeenten.

Invoering
Op verzoek van de stichting Bedrijven Investeringszone Euregio Bedrijvenpark I is door de gemeente Enschede medewerking verleend aan de voorbereidingen voor de invoering van een BIZ. Onderdeel van de procedure is dat de gemeente een draagvlakmeting houdt onder de ondernemers. De ondernemers mogen tijdens de draagvlakmeting voor of tegen de invoering van een BIZ stemmen. Het tellen van de stemmen heeft plaatsgevonden onder toezicht van notaris mr. S.H.P. Huiskes.