Afbeelding
Foto:

Column: Waarom laat de wereld dit toe?

"Waarom laat de wereld dit toe." Volgens mij was zo de tekst van de krantenkop. Je zag een foto van een verzorger met een zeer vermagerde pasgeboren baby. Verder in het artikel was te lezen dat het kindje daarna nog ongeveer 30 dagen had geleefd. "Waarom vinden we dat goed, vinden we dit wel goed?"

Er zijn in de vorige eeuw vele oorlogen geweest en nu nog steeds. Weer de vraag: "Waarom grijpt de wereld niet in?" Dit kindje uit Syrië had ook recht op een leven. Net zoals de Joodse kindjes tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa. Zoals de kinderen tijdens de Balkanoorlog, kinderen in de jaren '90 van de vorige eeuw. Of de kinderen in Armenië, waar was het protest. Kinderen die gestorven zijn tijdens het conflict tussen de Rwandese Tutsi's en Hutu's. Nog verder terug in andere wereld delen, Vietnam, Cambodja, Indonesië en China.

Waarom oorlog?
Waarom voeren we "oorlog" met elkaar. Zijn "wij beter" dan de andere partijen. Hebben wij het alleenrecht op een stuk grond waar ook anderen wonen. Waarom willen we niet dat de ander meedoet, meedenkt, samen een land c.q. werelddeel vruchtbaar maken, welvarend, waar het prettig is te wonen. Laten we ons verleiden door praatjes van "leiders" die het beste met ons voor hebben. Maar dan moeten we wel de ander doden, uitsluiten en/of verdrijven. Laten we ons leiden door hebzucht, jaloersheid, afgunst of grootheidswaan. Accepteren we geen ander geloof, geen ander kleurtje, dan zullen er nog veel kinderen sterven en zal de wereld toe zien.

Vechten
Of willen we "vechten" voor gezamenlijke vrijheid van meningsuiting. Gaan we samen verder, jong, oud, gelovig, ongelovig, arm, rijk, geschoold en ongeschoold. Zeggen we massaal NEE tegen leiders "machthebbers" die van ons verwachten dat we de ander minachten, als minderwaardig zien, als uitschot.

Borbala
Correspondent