Afbeelding
Foto: rookmelder

Burgemeesters en brandweer op pad voor kraamschudden

LOSSER - De Brandweer Twente is samen met de Twentse gemeenten volop bezig in het kader van de Nationale Brandpreventieweken. Dit jaar ligt de nadruk op een specifieke groep: jonge ouders.

In het kader van deze Brandpreventieweken ging burgemeester Jean Paul Gebben van Losser afgelopen dinsdag op bezoek bij de eerste baby die in oktober in Losser geboren werd. Met de brandweerwagen bezocht hij de kersverse ouders van Sylvan Morsink in De Lutte. De Brandweer Twente geeft alle baby's die in oktober in Twente geboren zijn en worden een bijzonder geschenk. Ouders die aangifte doen van de geboorte krijgen een leuk geschenk van de brandweer, mét preventieve tips. Het bezoekje van de burgemeester aan de eerste geboren baby van deze maand werd ook in andere gemeenten gehouden.

Tips
De ouders ontvingen een mooie geboortekoffer: "Een koffertje met leuke cadeaus, maar ook met onder andere een rookmelder. Op deze manier willen we dit gezin attenderen op brandveiligheid in huis.", aldus de burgemeester. De belangrijkste tip voor de jonge ouders: doe de deur dicht. Veel jonge ouders laten namelijk de binnendeuren in de woning open staan. Brand grijpt dan echter snel om zich heen. Het sluiten van binnendeuren levert kostbare tijd op om te kunnen vluchten en gered te worden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook (de grootste bedreiging bij brand) beperkt wordt. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plaats hangen en ook hoorbaar zijn.

Jonge ouders
De extra aandacht voor brandpreventie richt zich in oktober op alle aanstaande en jonge ouders in Twente. Vooral deze doelgroep laat de deur van de slaapkamer open staan. Ronald Pellewever, sectorhoofd Brandveiligheid van Brandweer Twente: "We willen natuurlijk niet dat de roze wolk een rookwolk wordt. Daarom gaan we graag in gesprek om de ouders meer te leren over brandveiligheid. Hierbij krijgen we onder andere ook hulp van een groot aantal kraamverzorgers, zij hebben van de brandweer voorlichting gehad over brandveiligheid." Ook via consultatiebureaus en verloskundigenpraktijken wordt aandacht voor de campagne gevraagd.