Afbeelding
Foto:

Enschede moet voorschot van bijstand uitkeren

ENSCHEDE - De gemeente Enschede voldoet niet aan de Participatiewet door voorschotten voor de bijstand niet automatisch en niet volledig uit te keren. Dit concludeert de onafhankelijke rekenkamercommissie van Enschede op basis van onderzoek door Regioplan.

Volgens artikel 52 van de Participatiewet moeten gemeenten uiterlijk binnen vier weken na aanvraag van bijstand een voorschot verstrekken van minstens 90 procent van de bijstandsuitkering. De gemeente mag alleen in uitzonderlijke gevallen afwijken. In de praktijk verstrekt de gemeente een voorschot niet automatisch, maar pas na een verzoek van de aanvrager. Bovendien is het voorschot vaak lager dan deze wettelijke norm van 90 procent. Het college van B&W legde de onderzoekers uit dat ze weten dat dit niet overeenstemt met de letter van de wet, maar wel met de bedoeling van de wet: terughoudend verstrekken van een voorschot voorkomt dat iemand in de problemen komt wanneer zij dit terug zouden moeten betalen.

Sociaal Hart
De Stichting Sociaal Hart Enschede is blij dat ze hierin nu eindelijk gelijk krijgen van de rekenkamercommissie. Samen met EnschedeAnders, de SP en GroenLinks vroegen zij al vaak aandacht voor deze voorschotproblematiek. Op dit moment bedraagt het wettelijk voorschot voor alleenstaanden en alleenstaande ouders 887,87 euro en voor gehuwden/ samenwonenden 1.268,38 euro. Uit de 118 onderzochte bijstandsdossiers bleek dat het gemiddelde voorschot slechts 366,- euro bedroeg.

Irritatie
Woordvoerder René Beunders van de Stichting Sociaal Hart Enschede geeft duidelijk de irritatie weer: "En dan te bedenken dat deze onrechtmatige praktijken al jaren voortduren. Geen wonder dat bijstandsaanvragers in de betalingsproblemen en schulden terechtkomen. Wij hebben de gebrekkige bevoorschotting daarom twee jaar geleden opgenomen onze Top 10 sociale misstanden" .Verantwoordelijk wethouder Patrick Welman zegt zich binnen het college te beraden op een beleidsaanpassing. Het is niet de eerste keer dat de gemeente op de vingers getikt is wat betreft uitkeringen. In 2015 sprak de Nationale Ombudsman zich al uit over de onrechtmatige zoekperiode die de gemeente hanteerde voor 27-plussers, waarbij zij pas na vier weken zoeken naar werk een uitkering kregen. Beunders: "Het heeft nu hoogste prioriteit dat de gemeenteraad het college dwingt tot het automatisch verstrekken van wettelijke voorschotten van de Participatiewet".