Afbeelding
Foto:

Enschede wil harde aanpak
van bijplaatsing en afvaldump

ENSCHEDE - Iedere dag fiets ik van en naar het werk, net als veel Enschedeërs. Hierbij passeer ik ook enkele milieu-eilandjes in en om de binnenstad. Eén ding dat ze allemaal gemeen hebben? Er ligt vaak een hele afvalberg op en om deze onder- en bovengrondse containers. De inwoners én gemeente zijn dit nu zat en willen graag nieuwe maatregelen nemen.

De bijplaatsing van afval is een fenomeen van alle tijden; aanvankelijk alleen bij de blokcontainers van de hoogbouw, maar tegenwoordig komt dit ook voor bij de onder- en bovengrondse containers elders in de stad. Nu inwoners meer moeite moeten doen om van hun afval af te komen, ervaart een deel van de inwoners dit als rechtvaardiging om dan maar het afval bij een container te plaatsen, ook wanneer dit er overduidelijk niet thuis hoort. Wie eens een dagje meeloopt met de handhavers in de binnenstad - of hen volgt via Twitter - ziet een opmerkelijke variëteit aan afval voorbij komen. Van zakken huisvuil tot aan complete huisraden en witgoed. Met de invoering van gedifferentieerd afvaltarief lijkt dit naar de belevenis van inwoners en ondernemers sterk toe te nemen. Immers, wie zijn afval hierbij dumpt hoeft niet te betalen... Het gevolg is een lelijke aanblik rond de inzamellocaties, stankoverlast en een bijbehorend risico van ongedierte.

Aanpak
De gemeente probeerde eerder al door middel van de reguliere handhaving dit probleem aan te pakken. En hoewel het handhavers soms best lukt om een dumper te achterhalen, is dit lang niet altijd mogelijk. De samenleving draait dan op voor de kosten van het verwijderen en verwerken van dit afval. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over een tiental maatregelen die hier verandering in moeten brengen. Eén van de meest logische maatregelen: het opnieuw instellen van het gratis storten tot een bepaalde hoeveelheid. Nu moeten inwoners betalen om grof vuil te storten, wat dus zorgt voor onwenselijk gedrag. Daarnaast wil de gemeente extra afvalpolitie in gaan zetten en er wordt gekeken naar de mogelijkheid om camera's te plaatsen op plekken met veel afvaldump.

Goed gedrag stimuleren
De gemeente was ook positief verrast door de grote mate van recycling die Enschedeërs al doen. Maar het gevolg was wel dat inwoners soms moeilijk hun zakken met verpakkingsafval in een oranje container konden deponeren. Met bijplaatsing als gevolg. Dit fenomeen was met name zichtbaar rondom appartementen zoals in de binnenstad, waarbij de ruimte om afval op te slaan nou eenmaal klein is. Daarom plaatste de gemeente dit jaar al honderd extra bovengrondse containers voor verpakkingsafval en diverse ondergrondse containers werden omgebouwd. Er zijn nu 250 locaties door heel Enschede waar verpakkingsafval ingeleverd kan worden.

Ongepast gedrag
Wethouder Hans van Agteren deelt de irritatie van Enschedeërs over dit soort ongepast gedrag. "Er is ook een kleine groep mensen die zakken verpakkingsafval niet in de juiste containers stoppen. Wie dit soort dingen doet, zadelt de rest van de stad op met rotzooi op straat.", zo vat hij samen. "De komende tijd wordt in verschillende wijken deur-aan-deur campagne gevoerd onder het motto 'Doe je verpakkingenzak in de oranje bak'. We leggen nog graag eens uit hoe het werkt en waar de dichtstbijzijnde containers staan."