Afbeelding
Foto:

Vrijwilligers redden levens

TWENTE - De Hartstichting maakt zich al vele jaren sterk voor een betere overlevingskans bij een hartstilstand. Een belangrijke factor hierbij is de aanwezigheid van burgerhulpverleners: vrijwilligers die kunnen reanimeren en oproepbaar zijn als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt.

Mensen aansporen om burgerhulpverlener te worden was een belangrijke tactiek van onder andere de hartstichting. Dit werd gepromoot met behulp van verschillende partners, waaronder het Rode Kruis. Er werden vrijwilligers geworven en zij werden opgeleid om op correcte wijze te kunnen reanimeren. Tijdens een cursus leren ze omgaan met een AED, een apparaat dat levens kan redden terwijl het slachtoffer wacht op de ambulance. Nu is er een mijlpaal bereikt, Nederland telt sinds kort een indrukwekkende 170.000 burgerhulpverleners. Dit is relatief gezien meer dan in welk ander land dan ook.

Overlevingskans
Een sterk netwerk van burgerhulpverleners is belangrijk bij het vergroten van de overlevingskansen bij een hartstilstand. De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn cruciaal terwijl een ambulance vaak meer tijd nodig heeft om te arriveren. Met voldoende burgerhulpverleners en beschikbare AED's in de regio is de overlevingskans aanzienlijk groter. Behalve het opleiden van deze vrijwilligers streeft men er ook naar om meer AED's te plaatsen en registreren op plaatsen waar ze altijd bereikbaar zijn in geval van nood. Op dit moment staan er 12.000 AED's geregistreerd, een aantal dat minimaal nog verdubbeld moet worden voor een optimaal resultaat. In werkelijkheid zijn er meer AED's geplaatst, maar deze bevinden zich soms op afgesloten plaatsen. Ook zijn lang niet alle AED's geregistreerd zodat ze in geval van nood niet makkelijk vindbaar zijn.

Alarmering
Burgerhulpverleners staan geregistreerd bij een oproepsysteem. Als er een hartstilstand plaatsvindt in hun regio worden ze opgeroepen om hulp te bieden. Ze krijgen de locatie van het slachtoffer doorgespeeld, evenals de locatie van de dichtstbijzijnde geregistreerde AED. Op deze manier is de overlevingskans bij een hartstilstand al gestegen van 9% in de jaren 90 tot tegenwoordig 25%. Uiteraard maakt men zich sterk voor een nog betere prognose in de toekomst.