Afbeelding
Foto:

De klusser

Aan tafel zit de echtgenote van de overledene en hun twee zoons. Ze vertellen me over hun man en vader. Dat hij een enorme klusser was, een man die van niets altijd weer iets kon maken. Na het gesprek nemen ze me mee naar het tuinhuisje. Het gehele tuinhuis is door hem zelf gebouwd van afvalmaterialen. Met veel bewondering kijk ik naar de oude kozijnen, de planken en een beddensprei als deur. Het beeld is surrealistisch; alles, maar dan ook álles, aan het bouwwerk is scheef. Maar het tuinhuis is daardoor juist prachtig. Ze besluiten om meneer in zijn tuinhuis op te baren.

Daarna nemen ze me mee naar de garage waar een oud Volkswagen busje staat. Ze doen de achterklep van het busje open en vertellen me dat hij al had bedacht dat hij zijn laatste rit naar de begraafplaats in zijn eigen busje wilde maken. Hij heeft er zelfs een systeem in gemaakt waarmee we de kist in en uit de bus kunnen schuiven. Ook heeft hij bevestigingspunten in zijn bus gemaakt zodat we de kist tijdens de rit kunnen verankeren.

Sfeervol
De dagen voorafgaand aan de uitvaart kom ik regelmatig in het tuinhuis. De kachel is, om het zo koel mogelijk te houden, niet aan maar wel branden er kaarsen. Met de kaarsen, wat persoonlijke spulletjes en bloemen is het een sfeervolle omgeving waarin de familie in alle rust afscheid kan nemen.

De uitvaart
Op de dag van de uitvaart staat het busje voor het huis. Het schuifsysteem en de verankering werken precies zoals het moet. Zijn gezin draagt hem het tuinhuis uit en ze begeleiden hem naar zijn geliefde Volkswagen bus. De echtgenote en de zonen nemen plaats. De oudste zoon rijdt. Samen brengen ze hem naar zijn laatste rustplaats. Precies zoals haar lieve man, hun trotse vader, het had bedacht...

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.