Schroefje los….

Enschede krijgt een 1 nieuw zwembad. Kosten goed 16 miljoen ! Ik schrijft het nog maar een keer, 16 miljoen euro! De gemeente Enschede heeft nu 3 zwembaden. Het Aquadrome, Het Slagman en De Brug in Glanerbrug.

In 2011 werd het Zwembad Het Slagman gerenoveerd. De toenmalige raad wilde namelijk in Enschede Noord een zwembad houden en het casco van het zwembad was goed, zodat dat opnieuw gebruikt kon worden. De kosten van de renovatie waren 2.650.000 miljoen euro. De kapitaallasten zouden in 20 jaar worden afgeschreven.
Zes jaar later (2017) besluit de meerderheid van de raad tot de bouw van een geheel nieuw zwembad. Om het nieuwe zwembad te kunnen financieren moet Het Slagman over 4 jaar gesloten worden. Wij vinden dit kapitaalvernietiging! Zwembad De Brug gaat al per 1 januari 2018 dicht. Wij waren daar fel op tegen. Voor de leefbaarheid van het dorp is het goed om de voorzieningen die in het dorp zijn, in stand te houden. Zwembad Het Aquadrome gaat ook over 4 jaar dicht, als het nieuwe bad klaar is. Enschede houdt dan maar 1 zwembad over.
Een aantal jaren geleden heeft er in een zwembad Tilburg een dodelijk ongeval plaatsgevonden. Een roestvrijstalen schroef was aangetast door chloordampen en een geluidsbox viel naar beneden op een baby… Het ministerie gaf opdracht om bij alle gemeenten een enquête te houden of er in de zwembaden van de gemeenten ook roestvrijstaal aanwezig was. Ook Enschede vulde de enquête in. In de enquête werd aangegeven dat al het roestvrijstaal was verwijderd. Maar wat blijkt, in Het Aquadrome is nog roestvrijstaal aanwezig is. EnschedeAnders kwam in de raadsvergadering met een motie om het college op te dragen per direct het Aquadrome te sluiten en al het roestvrijstaal te verwijderen. Wij willen niet dat er ongelukken gebeuren. Wethouder Van Houdt, zei: "Het zijn maar vier schroeven"……Of het nu 1 of 4 schroeven zijn, per 1 januari 2017 was roestvrijstaal in zwembaden verboden! Je hoort de veiligheid van de gebruikers van het zwembad voorop stellen! De motie werd verworpen.
Tijdens de discussie over de zwembaden bleek ook dat er veel achterstallig onderhoud is bij het Aquadrome. Zelfs vergevorderd achterstallig onderhoud. De koepel is in zeer slechte staat, er staat druk op de verbindingen tussen de houten spanten en de drukring van de koepel, waar ook nog roestvrijstaal in zit. Tevens is de betonconstructie op onderdelen duidelijk aangetast en is er op korte termijn actie gewenst, staat in een rapport.
16 miljoen euro voor 1 nieuw zwembad. Maar aangetaste schroeven vervangen per direct, kan blijkbaar niet. Ondanks het feit dat dit al lang had gemoeten. Wie heeft er hier een schroefje los?

Margriet Visser
EnschedeAnders