Afbeelding
Foto:

VR biedt kansen voor
Twentse zorg-innovaties

ENSCHEDE - "Goh, zo ziet hij er dus uit... dat is best bijzonder om het zo te zien." Behendig plukt de therapeut een T5 ruggenwervel uit de virtuele patiënt. We zijn niet bij een operatie in het MST, maar staan in de hal van Roessingh. De therapeut in kwestie draagt een virtual reality headset waarmee ieder onderdeel van het lichaam tot in het kleinste detail te zien is.

Afgelopen donderdag werden bij revalidatiecentrum Roessingh in Enschede demonstraties gehouden over het gebruik van virtual reality. Specifiek ook met het oog op de mogelijkheden om dit toe te passen binnen de revalidatie.

Wat is Virtual Reality?
Robin van Wakeren van het bedrijf De Luie Kameel verzorgde vorige week donderdag de demonstraties in de centrale hal van Roessingh, zowel voor behandelaren, revalidanten, onderzoekers en andere bezoekers die geïnteresseerd waren. We zagen zo'n dertig mensen hun eerste ervaringen opdoen met virtual reality. Het systeem - voor de kenners, een HTC Vive - bestaat uit een grote bril die men opzet waar twee beeldschermen in zitten. Door het hoofd te bewegen, beweegt ook het computerbeeld mee. Met twee controllers kun je met je handen objecten bewegen. Zo ervaart de gebruiker net alsof ze echt in een bepaalde wereld of situatie zitten. Deze middag werden diverse toepassingen getoond, die allen momenteel nog niet gericht zijn op de revalidatie zelf. Zo konden bezoekers een achtbaansimulatie ervaren die zó echt aanvoelt dat ze het risico lopen om uit balans te raken. Je hersenen moeten even wennen aan de zeer realistische prikkel die niet overeenkomt met je evenwichtsorgaan. Juist het ervaren van die prikkel is het doel van deze kennismaking. Andere ervaringen waren een onderwater-simulatie compleet met rondzwemmende walvissen, een virtuele evenwichtsbalk waar men 'van af kon vallen' en een anatomische simulatie waarmee het gehele lichaam digitaal te ontleden is. Het systeem kan gebruikt worden voor uiteenlopende educatieve en recreatieve doelen.

Innovaties
Volgens Robin van Wakeren biedt virtual reality diverse kansen op het gebied van zorg. Na de demonstraties werd dan ook een Science Café gehouden om met behandelaren en onderzoekers van gedachten te wisselen over deze mogelijkheden. Want, zo benadrukt van Wakeren: "er is zeer veel mogelijk, maar toepassingen moeten nog ontwikkeld worden op basis van concrete vragen vanuit de zorg". Wel heeft hij zelf al veel gedachten over wat een systeem kan doen in de context van revalidatie en algemene zorg. Monique Tabak, senior onderzoeker bij Roessingh Research & Development, vertelde aansluitend over de praktische toepassing van de HTC Vive, waarbij chronische pijnpatiënten binnenkort getraind zullen worden middels een onlangs ontwikkelde trainingsomgeving.

Revalidatie
Het doel van de demonstraties en het Science Café was mensen kennis te laten maken met dit systeem en na te laten denken over toekomstige toepassingen binnen de revalidatie. VR kan namelijk ook een zinvolle aanvulling zijn op bestaande behandelmethoden. Deze ontwikkeling sluit goed aan bij de doelstelling van het NovaLab, een innovatieve behandelruimte binnen Roessingh waar innovaties een plek krijgen binnen de behandelpraktijk. De huidige ervaringen leren namelijk dat de trainingsmotivatie van revalidanten kan worden verbeterd door het inbouwen van een spelelement. Op termijn kan dit ook doorgroeien naar thuistoepassingen.

De toekomst
Er wordt ook gekeken naar verdere toepassingen binnen de zorg. Zo werkt De Luie Kameel aan een toepassing die kinderen laat ervaren wat er gaat gebeuren wanneer zij een MRI ondergaan. Dit zorgt ervoor dat zij tijdens het echte onderzoek minder snel in paniek raken waardoor een scan over zou moeten.