Afbeelding
Foto:

Brad & Angelina

Enschede - Vandaag komen Brad en Angelina, 2 lieve Britse Kortharen, langs voor vaccinatie. Tjeerd, de trotse eigenaar van deze katten, maakt zich een beetje ongerust over Brad. Brad is de laatste weken rustiger, trekt zich terug en wil niet geaaid worden. En wat nog erger is: hij heeft vaak ruzie met Angelina!

Thuis is niets veranderd. Dus ik besluit Brad eens goed na te kijken. Brad is 5 jaar oud en tot voor kort ging alles super goed. Bij het wegen blijkt hij 3,5 ons afgevallen te zijn. Dat lijkt weinig maar voor een kat is dat veel. Ik check hart, longen, buik, temperatuur en open dan zijn bek. Pfffff… Wat een stank komt hier uit! Zijn hele bek is ontstoken: het tandvlees is vuurrood, wortels van sommige kiezen liggen bloot en pus is zichtbaar.

Pijn
Dit verklaart een hoop. Brad heeft pijn aan zijn bek, hij eet moeilijk en veel bewegingen doen hem pijn, daar word je chagrijnig van. Zelfs tegen Angelina. Ik geef Brad eerst pijnstilling waardoor hij gaat eten en zich beter voelt. De enige oplossing voor dit soort pijnlijke problemen is het trekken van alle kiezen en soms ook alle tanden. Dat klinkt heftig en is een grote ingrijpende behandeling. Maar zo los ik het probleem wel snel op en komt het niet meer terug.

Checkup
Ik neem bloed af om te checken of lever, nieren en eiwitten goed zijn. Die zijn goed, dus Brad wordt de volgende ochtend gebracht. Hij krijgt een veilige narcose, infuus en gaat aan de bewaking. Na 1,5 uur zijn alle kiezen getrokken en is het tandvlees netjes gehecht. Brad kan wakker worden. De volgende dag is Brad beter dan ooit, hij eet weer brokjes en is vrolijk, ook naar Angelina toe. Wat een mooi vak is dit!

Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede