Afbeelding
Foto:

Minder uitkeringen in Losser

LOSSER - Het aantal uitkeringen in Losser daalt nog steeds. De gemeente is bijzonder blij met de afname van bijstandsuitkeringen die ook nu nog doorzet. Steeds meer Lossernaren vinden uiteindelijk werk.

Dat is een goede ontwikkeling, omdat landelijk het aantal uitkeringsgerechtigden is gestegen. In Losser is veel werk verricht om uiteindelijk tot dit mooie resultaat te komen. Dit vergde extra inspanningen van de gemeente en andere partners om mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Wethouder Joop Hassink is terecht trots op het resultaat: "Betaald werk draagt bij aan de zelfredzaamheid van mensen. Het biedt ze bestaanszekerheid, draagt bij aan de eigenwaarde en vermindert hun afhankelijkheid. Wij blijven daarom volop inzetten op het bemiddelen van onze uitkeringsgerechtigden naar werk. Daarnaast zetten we ook in op uitstroom naar parttime werk als dat het maximaal haalbare is of op uitstroom naar werk met de inzet van loonkostensubsidies. Als betaald werk (nog) geen optie is, zetten we in op participatie in de samenleving. We willen dat iedereen naar vermogen meedoet in onze samenleving."

Besparing
De gemeente Losser is ook vanwege een zeker eigen belang blij met deze trend. Bijstandsuitkeringen zijn namelijk altijd een grote uitgavenpost voor gemeenten en tegelijk is het aan werk helpen van arbeidsgehandicapten ook een duur proces. Ook Losser komt geld tekort voor deze taak, maar als gevolg van de daling van het aantal uitkeringsgerechtigden daalt ook het verwachte tekort. Over 2017 bedraagt dit tekort 8,8%. In 2016 was dit tekort nog 13,4%. Daarmee heeft de gemeente Losser een behoorlijke verbeterslag gemaakt.