Haaksbergen vergelijkt zich met 150 andere gemeenten

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen nodigt inwoners uit om een vragenlijst in te vullen over diverse thema's. Deze vragenlijst is onderdeel van een groter onderzoek, waarbij de gemeente zichzelf vergelijkt met andere Nederlandse gemeenten.

Deze week ontvangen 2.000 willekeurig geselecteerde inwoners een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Dit najaar zal dit ook in tientallen andere gemeenten gebeuren. De vragenlijst is onderdeel van het onderzoek en website www.waarstaatjegemeente.nl. Het is voor Haaksbergen de vijfde keer dat zij meedoen met het onderzoek.

Vergelijken
In de loop der jaren deden inmiddels meer dan 150 gemeenten mee aan het onderzoek. De gemeenten krijgen zo niet alleen een beter idee hoe hun eigen inwoners denken over zaken zoals dienstverlening, maar ook hoe dit in andere gemeenten is. Zo kunnen de gemeenten van elkaar leren wat goed werkt. Dat kan heel waardevol zijn bij het maken van nieuw beleid of het beoordelen van bestaand beleid.

Goed beeld
Hoe denken de inwoners over hun woonomgeving? Wat is hun oordeel over het gemeentebestuur? Wat vinden ze van gemeentelijke regels? Het gemeentebestuur vindt het belangrijk wat inwoners van de gemeente vinden, zo motiveert Haaksbergen de oproep om deel te nemen. Hoe meer inwoners de vragenlijst invullen, hoe beter het beeld is van wat de bevolking graag wil. Dit helpt de gemeente om het beleid beter af te stemmen. Dit is zeer belangrijk voor het draagvlak bij meer omstreden besluiten.