Afbeelding
Foto:

Verspreiding jodium-
tabletten begint

TWENTE - De verspreiding van jodiumtabletten in Twente begint deze maand. Omdat Twente ook voor een deel binnen de straal van 100 kilometer rondom de kerncentrale van Emsland ligt, krijgen met name kinderen deze extra bescherming.

Deze maand worden jodiumtabletten verstrekt aan specifieke risicogroepen. Het gaat hierbij in een groot deel van Twente alleen om kinderen tot 18 jaar. In delen van Dinkelland en Losser die dichter bij de kerncentrale liggen zijn of worden de tabletten ook verspreid onder volwassenen tot 40 jaar. Wie verder weg woont, loopt in principe geen gevaar als volwassene. Kinderen en zwangeren kunnen wel extra bescherming gebruiken. De overheid adviseert zwangere vrouwen dan ook om zelf jodiumtabletten te kopen, bijvoorbeeld bij de drogist.

Verspreiding
De jodiumtabletten worden in principe vanzelf thuisbezorgd bij gezinnen met jonge kinderen. Wie deze desondanks niet ontvangt, kan ze ook nog aanvragen tot 15 november door te e-mailen naar jodiumtabletten@minvws.nl. Geef daarbij uw naam, adres en gezinssamenstelling door. U krijgt dan alsnog een doosje met jodiumtabletten toegestuurd. Wie niet tot een risicogroep behoort maar wel graag jodiumtabletten wil hebben uit voorzorg kan deze ook zelf aanschaffen bij drogist of apotheek.

Voorzorg
Dat de overheid nu jodiumtabletten verspreidt, betekent niet dat er een grotere kans is op een kernongeval. De jodiumtabletten worden verspreid als voorzorgsmaatregel. Bewoners van bepaalde gebieden zijn dan beter voorbereid als zich een kernongeval zou voordoen.

Werking
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Deze stoffen verspreiden zich via de lucht. Hoe verder weg van het ongeval, hoe minder radioactieve stoffen meestal nog in de lucht zitten. Eén van de radioactieve stoffen die kan vrijkomen is radioactief jodium. Dit kan in het lichaam terecht komen door inademing. In het lichaam neemt de schildklier het radioactieve jodium op. Later kan dan schildklierkanker ontstaan. Na innemen van een tablet raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op. Op rijksoverheid.nl ziet u of u deze ook krijgt.